TERGIVERSARE. Actorul Mircea Diaconu se pregăteşte pentru cel mai controversat rol al vieţii: „Fuga de justiţie!”
- Ionel Stoica
- 19 ianuarie 2014, 17:27
Potrivit unor surse din PNL, între cei cu şanse pentru a ocupa o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi la europarlamentare se află vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu. Contactat de Mediafax, săptămâna trecută, acesta precizat că nu poate confirma dacă se va afla în cursa europarlamentară. „M-am odihnit destul”, a replicat Diaconu ulterior, întrebat dacă ia în calcul o astfel de variantă.
Dacă va fi ales europarlamentar, dosarul în care Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese va fi declinat automat de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea Supremă. Potrivit articolului 29 din Codul de Procedură penală, privind competenţa Curţii Supreme de Justiţie 1. judecă în primă instanţă: a) infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi europarlamentari; b) infracţiunile săvârşite de membrii Guvernului; c) infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale; d) infracţiunile săvârşite de membrii Consiliului Superior al Magistraturii; e) infracţiunile săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; f) infracţiunile săvârşite de mareşali, amirali, generali şi chestori; g) alte cauze date prin lege în competenţa sa;
Conflict de interese
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Mircea Diaconu, atunci senator PNL, este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Nottara, iar Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.
- Cercetat de magistrați, de dragul nevestei. Actorul Mircea Diaconu dă flit Justiţiei
În iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate. El a demisionat atunci din funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, în noiembrie 2012, Diaconu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Plenul Senatului a respins revocarea mandatului lui Diaconu, însă în urma unei hotărâri a CC, la sesizarea CSM, privind decizia Senatului, liberalul a demisionat din Parlament.
- Actor: Soţia lui Mircea Diaconu nu putea fi avantajată, un regizor câştigă mai puţin decât un actor. Extemporalul de nota 10 dat de Diana Lupescu!
Amânări peste declinări
Dosarul a fost trimis în judecată pe 23 noiembrie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Instanţa şi-a declinat competenţa pe 19 martie 2013, deoarece fostul ministru al Culturii nu mai avea calitatea de senator. Dosarul lui Mircea Diaconu a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe data de 25 martie 2013 şi a avut opt termene de judecată, majoritatae amânări: lipsă apărare, pregatirea apărării, repartizare la un alt complet, pentru a da posibilitatea inculpatului să se prezinte, administrare probe sau pentru audiere martori. Următorul termen al procesului este pe 30 ianuarie 2013.