Evenimentul Zilei > Actualitate > Teoria lui Arafat despre creșterea îmbolnăvirilor: „Asimptomaticii transmit boala”
Teoria lui Arafat despre creșterea îmbolnăvirilor: „Asimptomaticii transmit boala”

Teoria lui Arafat despre creșterea îmbolnăvirilor: „Asimptomaticii transmit boala”

Bolnavii asimptomatici sunt cei care transmit infecția cu noul coronavirus în comunitate și contribuie esențial la înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susține că explozia de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus nu se datorează doar nerespectării regulilor de protecție pe litoral.

Pe de altă parte, Arafat a declarat că în numeroase zone din ţară, unde există un număr ridicat de cazuri, transmiterea virusului în comunitate se face prin bolnavii asimptomatici. Şeful DSU a afirmat că potrivit ultimelor studii, persoanele care nu prezintă simptomele bolii pot transmite virusul în comunitate, infectându-i și pe ceilalți.

„Sunt deja date care se dau, dr Fauci spune clar că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă rămân tinerii. Au luat-o că ei nu păţec nimic grav, pe lângă campaniile care îndemană să nu respecte regulile, e vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos şi nu mai respectă regulile pentru că pe ei nu-i afectează. A fost o discuţie care a dus pe multă lume în eroare: asimptomaticul transmite totuşi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problemă, dar el transmite. Studiile arată clar că trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”, a arătat Raed Arafat.

El nu exclude ca mulți dintre turiștii care au ajuns la mare să fi fost bolnavi și să fi răspândit virusul, însă aceasta nu este singura cauză a creșterii numărului de îmbolnăviri.

„Dacă vrem să luăm realitatea, creşterea numărului de cazuri pe plan naţional nu se datorează doar litoralului, poate acolo sunt unele cauze, dar e clar că în unele zone nu se respectă regulile. Acolo transmiterea este în comunitate şi acolo trebuie să iei anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat.

În acest context secretarul de stat a precizat că se impune purtarea măștilor de protecție în spații deschise, în situațiile reglementare de autorități, dar și închiderea unor locații după o anumită oră.

Raed Arafat a mai comentat decizia ca toate terasele să se închidă după ora 23.00.

„Atunci vin măsurile care nu sunt extrem de incomode, pentru că ora 11 seara este o oră logică, dacă rămâne pe această linie. Rămâne să vedem ce se va adopta. Este o oră după care poţi să spui că activităţile pot deveni mai intense, cu contact mai mare”, a mai spus șeful DSU.

CE negociază achiziția unui vaccin anti-COVID. România este pe lista beneficiarilor

România riscă sancțiuni de la UE în 38 de cazuri. Europenii nu țin la glumă