Evenimentul Zilei > International > Teoria fostului şej al MI6. Responsabilitatea uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi duce spre cele mai înalte paliere ale puterii din Arabia Saudită
Teoria fostului şej al MI6. Responsabilitatea uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi duce spre cele mai înalte paliere ale puterii din Arabia Saudită

Teoria fostului şej al MI6. Responsabilitatea uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi duce spre cele mai înalte paliere ale puterii din Arabia Saudită

Prinde contur tot mai clar teoria potrivit căreia jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis din ordinul Prinţului Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite.

Fostul şef al serviciilor secrete britanice, MI6, Sir John Sawers, arată că dovezile duc spre cel mai înalt nivel al conducerii de la Riad, în privinţa responsabilităţii pentru această tragedie.

După cum arată The Guardian, Sawers a declarat pentru BBC că analiza pe care o prezintă are la bază surse din Guvernul Britanic şi din serviciile secrete ale Turciei.

Sawers este convins că ordinul pentru uciderea jurnalistului a venit de la Prinţul Arabiei Saudite.

Specialistul britanic spune însă şi un alt lucru. Anume că Occidentul e vinovat pentru că a susţinut asemenea conducători.

„Cred că preşedintele Trump şi echipa sa se trezesc la realitate şi îşi dau seama cât de periculos este ca oamenii să acţioneze ştiind că nu există consecinţe în ceea ce priveşte relaţia lor cu SUA”, a spus fostul şef al MI6, după cum arată portalul www.news.ro.

Sawers a respins categoric acea teorie care susţine că nişte militari saudiţi au acţionat de capul lor, ucigându-l pe jurnalist. Britanicul susţine că teoria asta este o „ficţiune care subminează respcetul faţă de SUA”.

„Dacă se va dovedi acest lucru şi pare foarte probabil că aşa va fi, Prinţul Mohammed a întrecut măsura, iar Marea Britanie, UE şi SUA vor trebui să răspundă”, a conchis expertul.

Sir John Sawers a mai spus că nu sunt întâmplătoare tensiunile din ultimii zece ani între Turcia şi Arabia Saudită. În viziunea britanicului, Turcia a monitorizat cu mare atenţie situaţia.

Turcia „monitorizează cu atenţie ce se întâmplă în birourile saudite. Ar fi putut foarte bine să instaleze microfoane în consulat sau a interceptat alte dispozitive ale echipei care l-a asasinat pe Khashoggi”.