În ciuda izolării în care trăiește și a controalelor stricte de securitate, viața președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, este mereu în pericol, mai ales în contextul războiului din Ucraina, care i-a nemulțumit pe mulți dintre ruși. O dezvăluire recentă a șefului spionajului militar ucrainean arată că un atentat lla viața „țarului” a avut loc la scurt timp după declanșarea invaziei.
Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (Golovne Upravlinnia Rozvidki – GUR), general-maior Kirill Budanov, a declarat, citat de Ukrainskaia Pravda, că a existat o tentativă de asasinat asupra președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la scurt timp după începerea războiului contra Ucrainei.
Tentativă de asasinat contra lui Putin
„Au fost tentative de asasinat asupra lui Putin... A existat chiar și o tentativă de asasinat asupra lui prin, după cum am aflat, reprezentanți ai Caucazului, nu cu mult timp în urmă.
Aceasta nu este o informație publică. A fost o încercare complet nereușită, dar chiar a avut loc... A fost acum vreo 2 luni. Încă o dată, nu a avut succes. Acest eveniment nu a avut nicio publicitate, dar a avut loc”, a spus Kirill Budanov.
Anterior, șeful GUR declarase că președintele rus Vladimir Putin a ajuns într-o fundătură: „nu poate nici să oprească războiul împotriva Ucrainei, dar nu are nici cum să-l câștige”.
Devclarația șefului spionajului militar al Ucrainei vine în contextul în care tot mai multe surse, politice, militare sau din zona serviciilor secrete, vorbesc despre nemulțumirea liderilor de linia a doua de la Kremlin față de războiul fără orizont din Ucraina.
Previziuni sumbre pentru Putin
Recent, Richard Dearlove, fost șef al MI6, a declarat că, cel mai probabil, Vladimir Putin va fi internat sanatoriu medical pe termen lung și nu va mai reveni la putere după ce va ieși. „Chiar am de gând să-mi pun pielea la bătaie. Cred că va dispărea până în 2023. Dar probabil în sanatoriu, din care nu va ieși ca lider al Rusiei”, a spus Dearlove, care a adăugat că sanatoriul ar fi o modalitate de a-l îndepărta pe Putin de la putere fără o lovitură de stat.
Iar știrea că Vladimir Putin are probleme din ce în ce mai mare cu subordonații săi a devenit extrem de insistentă. „Trebuie să fii idiot ca să nu înţelegi că în a treia lună de război nu faci aşa?”, a declarat Iuri Kotenok, un analist militar rus foarte urmărit pe Telegram.
„Timpul se scurge. Va împlini 70 de ani în octombrie și este clar că nu se simte bine. „Se zvonește că ar putea avea boala Parkinson, cancer tiroidian sau cancer de sânge. Nu sunt medic, dar îl urmăresc îndeaproape pe Putin de 25 de ani și e ceva foarte ciudat. A fost ciudat să-l văd - omul care a făcut un asemenea capital politic din centura sa neagră în judo, hocheiul pe gheață și călăria cu pieptul gol - stând la sărbătorirea Zilei Victoriei asupra naziștilor la Moscova, înconjurat de zece bodyguarzi și cu o pătură peste genunchi”, spunea recent Mark Galeotti, profesorul de la University College London și unul dintre cei mai renumiți specialiști kremlinologi.
Cum se păzește liderul de la Kremlin de asasinate
Galeotti a povestit că lui Putin nu i-a plăcut niciodată să călătorească cu elicopterul, așa că acel convoi cu 18 vehicule, ambulanță și limuzine strălucitoare, negre, este o priveliște familiară deja pe traseul pe care-l face Putin. „Cu aproximativ 45 de minute înainte de a trece, traseul este pur şi simplu sigilat”.
„Președintele rus a fost întotdeauna atent cu privire la securitate, dar astăzi Putin este mai paranoic ca niciodată. Rareori se aventurează acum chiar și în biroul său de la Kremlin, preferând să facă afaceri din conacul lui vopsit în galben de pe moșia sa de vară, Novo-Ogaryovo, într-o suburbie exclusivistă, printre starurile rock și oligarhi, la vest de Moscova.
Oamenii vin la el numai când vrea să-i vadă. Are personalul său, gărzile de corp, echipa sa de degustători de mâncare și așa mai departe, dar de luni de zile miniștrii înalți, consilierii cu care odată se consulta frecvent, au fost ținuți la distanță. Pandemia a facilitat acest lucru, dar el nu dă niciun semn că dorește să schimbe status quo-ul”, a mai spus profesorul britanic.