Tensiunile au atins apogeul între China și Taiwan. Taipeiul acuză China că este „marele criminal”

Tensiunile au atins apogeul între China și Taiwan. Taipeiul acuză China că este „marele criminal” Sursa: Arhiva EVZ

Eforturile Administrației Biden de a bloca ambițiile hegemonice ale Chinei în regiunea Indo-Pacifică prntr-o rețea de alianțe militare și economice par să fi dat curaj Taiwanului.

China este un „criminal” care intenționează, fără niciun drept, să intimideze Taiwanul astfel încât să împiedice insula să se alăture pactului comercial pan-Pacific, afirmă guvernul taiwanez.

Parteneriatul Trans-Pacific provoacă mari tensiuni între China și Taiwan

Autoritățile din Taiwanul au declarat miercuri că au solicitat în mod oficial aderarea la Acordul Comprehensiv și Progresiv pentru Parteneriat Trans-Pacific (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.), la mai puțin de o săptămână după ce China și-a depus propria cerere. În urma anunțului făcut de Taipei, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că se opune intrării Taiwanului în orice tratat sau organizație oficială.

Replica taiwaneză nu a întârziat. Într-o declarație, Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că China nu are „niciun drept de a vorbi” despre oferta Taiwanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Guvernul chinez vrea doar să intimideze Taiwanul în comunitatea internațională și este marele criminal responsabil de ostilitate crescută care se înregistrează în strâmtoarea Taiwan. Acest tipar de comportament poate veni numai din China”, se arată în declarație. Într-o declarație emisă, de asemenea, joi târziu, biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a declarat că intrarea Chinei în CPTPP va aduce beneficii redresării economice globale post-pandemice.

China se opune, însă, ca Taiwanului să folosească comerțul pentru a-și extinde „spațiul internațional” sau pentru a se angaja în activități de independență, a adăugat aceasta.

"Sperăm că țările relevante să gestioneze în mod adecvat problemele legate de Taiwan și să nu ofere ajutor sau o platformă pentru manevrele de independență ale Taiwanului", au declarat reprezentanții Chinei.

Schimbul dur de replici este însoțit de o amplificare fără precedent a tensiunilor din Marea Chinei de Sud. Taiwanul a anunțat joi că beijingul a trimis 24 de avioane militare în zona de apărare aeriană a insulei. Potrivit autorităților de la Taipei incursiunea face parte dintr-un tipar de hărțuire aproape zilnic.

Japonia preferă Taiwanul

Japonia, care prezidează în prezent acordul, a salutat vineri cererea Taiwanului, invocând valori democratice comune.

"Considerăm Taiwanul un partener foarte important cu care împărtășim valori fundamentale precum libertatea, democrația, drepturile fundamentale ale omului și statul de drept", a spus ministrul economiei Yasutoshi Nishimura.

Chiar dacă Japonia a declarat că cererea Taiwanului va trebui examinată în raport cu standardele stricte ale pactului comercial, reacția pozitivă față de insulă a fost în total contrast cu răspunsul rezervat dat la cererea făcută de China săptămâna trecută.

Comentând candidatura chineză, vicepremierul japonez Taro Aso și-a exprimat scepticismul cu privire la șansele Beijingului, aducând în discuție reguli stricte legate de întreprinderile de stat.

Acordul inițial al celor 12 membri, cunoscut sub numele de Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), a fost văzut ca o contrapondere economică importantă a influenței crescânde a Chinei în regiune. TPP șu-a pierdut mult din importanță la începutul anului 2017, când președintele american de atunci, Donald Trump, a retras Statele Unite din acord.

Redenumit CPTPP, acordul include în acest moment Canada, Australia, Brunei, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam, notează areanews.com.au.