Șeful NATO, Jens Stoltenberg, vorbind duminică la o conferință de presă despre criza umanitară care se desfășoară la frontiera dintre UE şi Belarus, a profitat de ocazie pentru a solicita Kremlinului „să fie transparent, să reducă tensiunile și să detensioneze” situaţia de la graniţa cu Ucraina.
Stoltenberg, răspunzând unei întrebări, a spus că „prezență sporită a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei este ceva foarte îngrijorător din multe motive”, descriind-o drept „neprovocată și inexplicabilă”.
Tensiuni între NATO și Rusia
„De asemenea, transmitem un mesaj Moscovei... că, dacă decid să folosească forța, atunci, desigur, vor exista consecințe. Și ne-am demonstrat deja intenţia și capacitatea de a impune costuri și consecințe Rusiei”, referindu-ne la sancțiunile financiare impuse în urma reintegrării Crimeei de către Rusia în 2014.
Tensiunile dintre blocul militar și Rusia s-au reaprins în ultimele săptămâni. La începutul acestei luni, ministrul adjunct de externe al Moscovei, Alexander Grushko, a declarat că propunerea lui Stoltenberg de a muta focoasele nucleare americane în jurul națiunilor din Europa de Est a pus în pericol acordurile de pace existente între cele două părți,
„Acțiuni agresive” ale Moscovei la frontiera ruso-ucraineană
Șeful NATO a spus că o astfel de mișcare este necesară din cauza amenințărilor reprezentate de „acțiunile agresive” ale Moscovei. La mijlocul lunii noiembrie, Stoltenberg a spus că NATO a observat „o concentrare neobișnuită de trupe” la frontiera ruso-ucraineană și că Moscova „a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capabilități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva” Kievului.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a intervenit pentru a respinge aceste afirmații, remarcând în schimb că forța „nu înregistrează nicio mișcare a echipamentelor sau a armatei țării noastre vecine în apropierea graniței”. De atunci, totuși, un număr de oficiali ai națiunii est-europene au repetat avertismentele de la Washington că Rusia ar putea ordona o invazie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contestat, de asemenea, afirmațiile, spunând că „mișcarea forțelor noastre armate pe propriul nostru teritoriu nu ar trebui să preocupe pe nimeni”, informează Antena3.
În ultima perioadă tensiunile dintre blocul NATO și Kremlin au escaladat.