Tensiuni în Georgia. Deputații s-au luat la bătaie în timpul dezbaterilor asupra legii „agenților străini”
- Iulia Moraru
- 14 mai 2024, 17:16
Tensiunile au atins cote maxime în timpul discuțiilor din Parlamentul din Georgia, marți, referitoare la legea „agenților străini”, o lege cu influență rusească. Confruntările dintre membrii partidului majoritar și cei ai opoziției au escaladat, ajungând chiar la violențe fizice.
În pofida opoziției interne puternice și a avertismentelor Uniunii Europene, Parlamentul georgian a votat pentru adoptarea proiectului de lege controversat.
Georgia. Bătaie în timpul dezbaterii asupra legii „agenților străini”
Potrivit proiectului, organizațiile care beneficiază de mai mult de 20% din finanțare din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca agenți de influență străină, altfel riscând amenzi.
Opoziția din Georgia și țările occidentale critică legea, considerând-o autoritaristă și inspirată de Rusia. Aceasta este comparată cu legea „agentului străin” din 2012 din Rusia, utilizată pentru a supraveghea criticii regimului lui Vladimir Putin.
Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie, a avertizat în mod repetat că proiectul de lege ar putea afecta posibilitatea țării de a se integra în viitor în blocul comunitar.
Sute de protestatari și-au strigat nemulțumirile în fața Parlamentului
Tbilisi, capitala Georgiei, a fost paralizată de proteste nocturne timp de aproximativ o lună. Tinerii din Georgia, mulți dintre ei încă la universitate sau în școală, au fost principalii participanți la proteste, potrivit Reuters.
Protestatarii acuză guvernul că aduce țara înapoi în sfera de influență a Moscovei și că minte când promite un viitor în cadrul UE.
Doar în ultimele zile peste 50.000 de georgieni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva legii „agenților străini”.
Săptămâna trecută, deputații din Georgia au votat în a doua lectură proiectul de lege cu 83 de voturi pentru și 23 de voturi împotrivă. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a dorit să finalizeze adoptarea definitivă a legii până la jumătatea acestei luni.
Se așteaptă ca președinta țării, Salome Zurabișvili, care se află în conflict cu partidul de guvernământ, să exercite dreptul de veto.