Zilele trecute într-un interviu dat duminicalului Sonntags Blick, preşedintele confederaţiei helvete, Doris Leuthard a anticipat ideea unui referendum pentru ''a clarifica direcţia de luat în relaţiile cu UE şi pentru a întări poziţia Elveţiei''. ''Relaţiile cu Uniunea Europeană – a spus el – s-au complicat odată cu sosirea la putere a unor politicieni europeni noi care se străduiesc să înţeleagă specificul elveţian''.

Elveţia nu e un Stat membru al Ununii Europene. De câtva timp sunt în curs  discuţii pentru a stabili un nou tratat care să regleze relaţiile între Bruxelles şi Berna. Iar vârfurile UE, încearcă să înlocuiască 100 de acorduri bilaterale care reglează relaţiile cu Berna. Săptămâna aceasta însă, s-au ivit fricţiuni legate de echivalenţa la bursă. Bruxellesul a permis, în fapt, bursei din Berna doar acces limitat la blocul comunitar, determinând ameninţările elveţiene pentru o ripostă la ceea ce este definit a fi discriminare.

Astfel, potrivit Il Giornale, după răcirea relaţiilor din această săptămână, s-a pus din nou problema referendumului. ''Trebuie să clarificăm relaţia noastră cu Europa – a declarat preşedintele pentru publicaţia amintite – trebuie să ştim în ce direcţie să mergem. Deci un referendum ar fi util''.

 

Te-ar putea interesa și: