Tender, stapanul gazelor

Tender, stapanul gazelor

Prospectiuni SA, firma controlata de Ovidiu Tender, primeste peste zece milioane de euro ca sa caute gaze naturale in subsolul Romaniei.

Un contract pierdut de un inginer din Bucuresti dezvaluie pretul pe care statul roman il plateste unei firme a lui Ovidiu Tender pentru a afla daca mai exista zacaminte de gaze in subsolul tarii: 34,9 milioane de lei plus 6,6 milioane de lei TVA (adica peste zece milioane de euro).

Aceasta este valoarea contractului incheiat in luna iunie 2006 de Romgaz, unde statul roman detine 85 la suta din actiuni, cu firma Prospectiuni SA, patronata de Ovidiu Tender. Scopul declarat: efectuarea de servicii de explorare seismica, procesare, interpretare. Cu alte cuvinte, firma lui Tender se obliga sa execute lucrari de forare pe tot teritoriul Romaniei (respectiv in Muntenia, Moldova si Transilvania) pentru a descoperi noi resurse de gaze naturale si de petrol.

Prospectiuni in mai multe zone ale tarii pentru a descoperi noi zacaminte de gaze naturale. Contractul cu pricina prevede, de asemenea, ca pot fi incheiate acte aditionale, ceea ce inseamna ca preturile pot fi mult mai mari in cazul in care, de exemplu, se cer alte prospectiuni decat cele fixate initial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Licitatii dupa licitatii

Firma Prospectiuni SA este patronata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prin grupul de firme Tender SA, care detine pachetul majoritar de actiuni. Directorul societatii este Traian Gubandru, fratele deputatului PSD de Buzau, Aurel Gubandru. Pe lista cenzorilor ii regasim pe Nicoleta Braun, fost director adjunct al Colegiului National de Aparare, sotia lui Ovidiu Tender si pe Nicolae Petrisor, vicepresedintele grupului de firme Tender SA.

Directorul Marius Milea de la Prospectiuni SA ne-a declarat ca firma pe care o reprezinta a obtinut contractul in urma unei licitatii desfasurate de Romgaz pentru lucrari de prospectiuni seismice. „Agentia Nationala pentru Resursele Minerale a scos la licitatie mai multe blocuri gazeifere. Licitatia a fost castigata de Romgaz care, la randul ei, a organizat din nou licitatie publica ce a fost castigata de firma noastra”, a spus Milea.

„Romgaz stabileste unde sunt zacamintele”

Tehnica de exploatare seismica este una simpla: „Se face o forare la maximum zece metri si se introduce o cantitate de explozibili. Unda elastica produsa este inregistrata, iar mai apoi procesata la centrul de calcul. Datele adunate sunt apoi predate la Romgaz, care face interpretari pe baza acestora si se stabileste unde sunt zacamintele de gaz”, a explicat Milea.

„A fost o licitatie publica”

Omul de afaceri Ovidiu Tender ne-a declarat ca Prospectiuni SA Bucuresti este a cincea firma de profil din lume in domeniul cautarii de petrol si gaze naturale si ca a fost constient de potentialul financiar al firmei in momentul in care a cumparat-o: „Este singura societate de profil din Romania si este normal sa faca lucrari precum cea pentru Romgaz. Lucram insa si in strainatate. De exemplu, in Maroc, Egipt si Kazahstan”.

Ovidiu Tender a mai precizat ca nu poate spune daca pretul de peste zece milioane de euro pe care i-l plateste Romgaz este unul mic sau mare.

„Principalul este ca a fost o licitatie publica. Iar daca ar fi sa comparam,  atunci trebuie sa ne gandim ca, pe timp de iarna, pana in prezent, societatea a avut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro. Anul trecut am avut o cifra de afaceri de 2.500 de miliarde de lei”, a mai comentat Tender. Omul de afaceri a mai tinut sa precizeze ca, pana in prezent, el personal nu a luat dividende de la firma.

Romgaz

Nu poti spune ca pretul e mare sau mic

Reprezentantii Romgaz recunosc contractul cu firma lui Tender: „Avem un contract in derulare cu cei de la Prospectiuni. Incidentul de la Cluj nu vad cum ne afecteaza pe noi”, a comentat Lucian Stancu, seful Biroului de Presa de la Romgaz Medias. Oficialii de la Romgaz au mai precizat ca licitatiile de acest tip se organizeaza atunci cand Romgaz are nevoie de studii.

Nu se poate spune ca pretul e mic sau mare pentru ca trebuie sa tina cont de calitatea lucrarilor si de aria de desfasurare, au adaugat cei de la Romgaz.

Foraje

Prospectiuni in trei regiuni

Contractul pierdut de inginerul Nedelcu nu este considerat secret de oficialii de la Prospectiuni SA. „Ce a uitat inginerul nostru sunt doar niste copii dupa actele originale”, ne-a declarat Marius Milea, directorul de la Prospectiuni SA Bucuresti.

Interesant e insa ca, intr-o anexa a contractului, sunt dezvaluite zonele unde au fost efectuate forari, deci unde ar putea sa existe zacaminte de gaze naturale.

Transilvania: zonele Turda-Mures, Turda-Bazna si Agnita; Moldova: zonele Gura Humorului-Boroaia si Galavanesti; Muntenia: zonele Snagov-Caragele si Gura Sutii.

Actionariat

Cine e seful la Prospectiuni SA

> 85,93%: Tender SA

> 12%: Societatea de Investitii Financiare (SIF) Muntenia SA

> 2,02%: Actionari PPM (actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa)

> 0,05%: Traian Gubandru (director general).

RAZMERITA

Localnicii de la Chinteni au reusit sa opreasca forarile

Contractul dintre Romgaz si SC Prospectiuni SA a fost uitat in biroul primarului din Chinteni, Cluj, de un inginer care venise sa faca foraje in sat.

Totul a pornit de la o intamplare care s-a petrecut in urma cu aprozimativ zece zile in comuna Chinteni, judetul Cluj. Mai multi muncitori de la firma Prospectiuni SA au dat navala in comuna ca sa faca foraje specifice cu scopul de a descoperi noi zacaminte de gaze naturale.

Forari cu dinamita

Planul de acasa nu s-a potrivit cu cel din targ pentru ca satenii nu s-au aratat prea bucurosi de actiune, mai ales cand au auzit ca muncitorii folosesc explozibili pentru forari.

Tensiunea a crescut si mai mult in momentul in care seful echipei de muncitori, inginerul Ionica Nedelcu, le-a spus satenilor adunati la primarie ca forarile vor fi facute din 30 in 30 de metri pe un anumit aliniament, indiferent daca in zona sunt case, curti sau teren agricol. Informatia, dezvaluita cu dezinvoltura, a inflamat intreaga comunitate din Chinteni.

„Eu nu ii las pe terenul meu dupa ce am auzit ca au mai fost si la Popesti si au aruncat in aer totul pe acolo”, a spus atunci Petru Pop, un localnic din Chinteni. La punctul lui de vedere s-au raliat rapid si alti consateni.

Utilaje neinmatriculate

Exact in urma cu o saptamana, muncitorii au intrat pe un drum privat din apropierea casei primaritei Lucia Suciu, cu doua utilaje de foraj. „I-am vazut ca apar, i-am vazut incercand sa ajunga intr-o zona unde oamenii au terenuri agricole. Le-am spus ca in comuna mea nu vor lucra decat atunci cand vor veni cu toate avizele si aprobarile necesare. Ei cauta gaz aici, unde nu a fost niciodata gaz”, a precizat primarita Suciu.

Pentru ca spiritele s-au incins, a fost nevoie de interventia politistilor de la postul de politie din Chinteni si a unora de la Politia Cluj-Napoca. Declaratiile date de muncitori s-au batut cap in cap una pe cealalta. Pana la urma, echipa de la Prospectiuni SA a fost nevoita sa plece. Mai mult, pe numele a doi soferi de la firma Prospectiuni, Patru Pascu si Aurelian Vanatoru, au fost intocmite dosare penale pentru ca utilajele pe care le conduceau nu erau inmatriculate.

In timpul disputelor, dupa ce a incercat in zadar sa-si impuna punctul de vedere, inginerul Ionica Nedelcu, de la Prospectiuni SA, a uitat la Primaria din Chinteni un set de documente, inclusiv contractul dintre Romgaz si firma lui Ovidiu Tender.