Temerile legate de un război nuclear se amplifică. Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră

Temerile legate de un război nuclear se amplifică. Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră sursa: KCNA

Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră în timp ce temerile legate de capacitatea sa nucleară cresc. Statul a lansat proiectilele din orașul de vest Onchon, potrivit unei surse militare sud-coreene.

Sursa a adăugat că Washingtonul și Seulul analizează în prezent detaliile privind lansarea de rachete pe fondul temerilor că Phenianul dezvoltă un arsenal nuclear din ce în ce mai mortal. Lansările au loc la o zi după ce Seul și Washington au avut patru zile de exerciții comune în pregătirea pentru antrenamentul pe teren.

Lupta dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud

Cei doi aliați au redus exercițiile militare în ultimii ani din cauza Covid-19 și pentru a reduce tensiunile cu Nordul, care a considerat exercițiile ca fiind o repetiție pentru invazie. Între timp, Pentagonul a declarat că SUA, Coreea de Sud și Japonia au participat la un exercițiu de apărare antirachetă în largul coastei Hawaii - primele astfel de exerciții din 2017, când relațiile dintre Seul și Tokyo au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Într-un comunicat de presă, transmis joi de Coreea de Nord, sora liderului Kim Jong-un, a învinuit pliantele de propagandă din Coreea de Sud găsite lângă graniță pentru cauzarea focarului de coronavirus și a promis o „răzbunare mortală” împotriva Sudului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda acestor avertismente, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a reiterat că este dispus să ofere ajutor economic Coreei de Nord dacă aceasta pune capăt dezvoltării armelor nucleare și începe denuclearizarea, în timp ce a răspuns la întrebări în timpul unei conferințe de presă.

Prevenirea războiului nuclear

La începutul săptămânii, experții au împărtășit detalii despre consecințele devastatoare ale unui ipotetic război nuclear între Rusia și SUA. Previziunile spun că ar fi cauzată o foamete globală și ar muri aproximativ cinci miliarde de oameni.

Autorul principal, profesorul Lili Xia, de la Universitatea Rutgers din New Jersey, a studiat consecințele dezastruoase folosind simulări. „Datele ne spun un lucru. Trebuie să prevenim un război nuclear”, potrivit Mirror.co.uk.