Georgia are un nou președinte: Mihail Kavelașvili, simbol al controverselor politice din societatea georgiană
- Emanuel Nițulescu
- 29 decembrie 2024, 14:28
Georgia a intrat într-o nouă eră politică odată cu depunerea jurământului de către Mihail Kavelașvili, noul președinte al țării, într-o ceremonie restrânsă desfășurată în Parlament. Kavelașvili, fost fotbalist și un susținător al Partidului Visul Georgian, aflat la putere, este cunoscut pentru declarațiile sale ultraconservatoare și pozițiile critice față de Occident.
Noi proteste în Georgia împotriva noii administrații
În paralel cu învestirea sa, mii de persoane au protestat la Tbilisi, în fața palatului prezidențial, răspunzând apelului fostei președinte Salome Zurabișvili. Aceasta făcuse anterior un apel către susținătorii săi să se adune pe 29 decembrie, la ora 10:00, în fața Palatului Orbeliani, reședința prezidențială, conform telegraph.md.
Salome Zurabișvili a părăsit oficial reședința prezidențială, dar a declarat public că se consideră „singura președintă legitimă” a Georgiei. „Părăsesc palatul prezidențial, dar voi rămâne alături de voi, purtând cu mine legitimitatea voastră și încrederea pe care mi-ați acordat-o”, a spus Zurabișvili în fața unei mulțimi de aproximativ 2.000 de oameni. Manifestanții au afișat steaguri ale Uniunii Europene, semnalând sprijinul lor pentru direcția proeuropeană promovată de Zurabișvili.
Anterior, mai multe proteste de amploare au avut loc în toată Georgia împotriva politicilor pro-ruse promovate de partidul „Visul Georgian”. Mii de protestatari au format lanțuri umane sub sloganul „Lanțul unității pentru Georgia”, cerând revenirea țării pe calea integrării europene. Salome Zurabișvili a participat la protestul din Tbilisi, unde demonstranții s-au aliniat de la Orașul Vechi până în cartierul Didube.
Un mandat tensionat
Venirea la putere a lui Mihail Kavelașvili marchează o schimbare semnificativă în politica Georgiei. Fostul președinte Salome Zurabișvili, cunoscută pentru orientarea sa proeuropeană, a promis să continue lupta împotriva Partidului Visul Georgian, pe care îl acuză de subminarea valorilor democratice și a relațiilor cu Uniunea Europeană.
Salome Zurabișvili și susținătorii săi nu recunosc alegerea lui Kavelașvili și nici rezultatele alegerilor parlamentare din octombrie, considerate controversate. În replică, premierul georgian Irakli Kobakhidze, membru al „Visului Georgian”, a amenințat-o pe Zurabișvili cu închisoarea dacă nu renunță la mandat și nu părăsește reședința prezidențială până la inaugurarea lui Kavelașvili.
Noua conducere, personificată de Kavelașvili, ar putea accentua tensiunile interne și pe scena internațională, într-un moment în care Georgia se confruntă cu provocări majore în direcția integrării europene și menținerii stabilității politice.