Evenimentul Zilei > International > Exerciţiul de apărare antirachetă balistică la care au participat SUA, Japonia și Coreea de Sud. Cum s-a desfășurat
Exerciţiul de apărare antirachetă balistică la care au participat SUA, Japonia și Coreea de Sud. Cum s-a desfășurat

Exerciţiul de apărare antirachetă balistică la care au participat SUA, Japonia și Coreea de Sud. Cum s-a desfășurat

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat la un exerciţiu de apărare antirachetă balistică în largul coastelor insulei Hawaii. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru din 2017.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat săptămâna trecută la un exerciţiu de apărare antirachetă balistică în largul coastelor insulei Hawaii. Anunțul a fost făcut de Pentagon.

A fost prima dată când cele trei ţări au făcut aceste exerciţii din 2017, după ce relaţiile dintre Seul şi Tokyo au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani în 2019, pe fondul unor dispute istorice reînnoite care datează de la ocuparea peninsulei coreene de către Japonia, între 1910-1945. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, un conservator care a preluat mandatul în mai, are în plan să întărească relaţiile cu Japonia şi va aprofunda alianţa SUA pentru a descuraja mai bine Coreea de Nord, inclusiv prin extinderea sau reluarea exerciţiilor comune.

Exerciţiul de avertizare cu rachete şi de căutare şi urmărire a rachetelor balistice s-a desfășurat în perioada 8-14 august în timpul exerciţiilor multinaţionale Pacific Dragon. Scopul a fost de a proteja securitatea comună şi de a consolida organizaţia internaţională bazată pe ordine, a declarat Pentagonul într-un comunicat, potrivit News.

Sursa: Arhiva EvZ

SUA și Coreea de Sud au lansat 8 rachete balistice

În urmă cu câteva săptămâni, Coreea de Sud şi Statele Unite au lansat opt rachete balistice ca răspuns la lansarea de către Coreea de Nord a aceluiaşi număr de rachete cu o zi înainte, a informat armata sud-coreeană.

Şefii de stat major interarme au anunțat că au lansat o rachetă sol-sol a sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) asupra unor ţinte situate în Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei. „Armata noastră condamnă cu tărie seria de provocări cu rachete balistice din partea Nordului şi îl îndeamnă ferm să înceteze imediat actele care cresc tensiunile militare în peninsulă”, a adăugat armata sud-coreeană în comunicatul său.

Phenianul şi-a intensificat eforturile în acest an pentru a-şi îmbunătăţi programul de armament, în pofida unor sancţiuni economice dure. Responsabili şi analişti au avertizat că regimul lui Kim Jong Un a luat în considerare un nou test nuclear.