Temă controversată a referendumului de duminică din Elveţia. Spionarea asistaţilor sociali, pentru prevenirea fraudelor

Temă controversată a referendumului de duminică din Elveţia. Spionarea asistaţilor sociali, pentru prevenirea fraudelor

În Elveţia va fi organizat, duminică, un referendum a cărui temă a strânit de mai multă vreme controverse până la Bruxelles. Este vorba despre posibilitatea ca asistaţii sociali să fie spionaţi, pentru a se preveni în acest fel fraudele.

Din orice punct, persoana care beneficiază de alocaţii speciale ar putea să fie supravegheată, chiar şi filmată.

Elveţia a avut la un moment dat o asemenea lege, numită „Temeiul juridic pentru supravegherea asiguraţilor”. Altfel spus, asiguratorul care plăteşte, de pildă, o anume sumă de bani pentru cineva care a suferit un accident, vrea să se convingăde faptul că acea persoană chiar se află în starea pe care o declară în acte, şi deci nu încasează în mod fraudulos banii din poliţa de asigurare.

Agenţia France Presse, citată de Agerpres, arată că autorităţile elveţiene au emis această prevedere încă din luna martie, anul curent, ca o prelungire a prerogativelor acordate asiguratorilor, în sensul unor „observaţii secrete”, în situaţia în care există „indicii concrete de încasări nejustificate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adversarii acestui act normativ au adunat însă 100.000 de semnături, pentru declanşarea unui referendum, sperând ca în acest fel să stopeze noua prevedere, pe care o consideră ca încălcând viaţa privată.

Aceeaşi sursă mai arată că în Elveţia există de mai mult timp practica supravegherii celor care încasează diverse drepturi băneşti, din sfera ajutoarelor sociale, numai că legea respectivă a fost blocată în 2016, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului.  

Decizia de atunci a survenit în urma plângerii depusă de un asigurat, Savjeta Vukota-Bojic, care a invocat tocmai încălcarea dreptului său la intimitate.

Povestea ei seamănă cumva cu un episode din James Bond. Femeia a fost lovită de o motocicletă, în 2005. Rănită grav, încasează poliţa de asigurare. După zece ani, e chemată la examinarea medical, dar refuză să se prezinte. Drept pentru care asiguratorul a pus detectivi pe urma ei, să vadă care e în fapt starea ei de sănătate după zece ani de la accident.

"Beneficiarii cinstiţi nu au niciun motiv să se îngrijoreze, beneficiile lor rămân neschimbate", spune Mauro Tuena, parlamentar al Uniunii Democratice de Centru, susţinând ca referendumul de duminică să incline balanţa către revenirea la posibilitatea spionării beneficiarilor de poliţe de asigurare.

În fapt, elveţienii vor avea de ales între legea elveţiană şi tratatele internaţionale, la care Elveţia e parte.