Abuz și violență în familie. Adolescenții cer ajutor prin Telefonul Copilului. Statistici
- Antonia Hendrik
- 17 mai 2025, 15:45

Telefonul Copilului a fost pus la dispoziția adolescenților și în România, devenind ce cea de-a treia țară din Uniunea Europeană cu numărul unic de asistență 116 111.
1 din 4 adolescenți au apelat la Telefonul Copilului
Statisticile indică faptul că, în 2024, 1 din 4 copii care au contactat acest număr au raportat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în familie, potrivit Asociației Telefonul Copilului, care a făcut aceste precizări cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului.
Asociația Telefonul Copilului oferă copiilor oportunitatea de a comunica în deplină confidențialitate prin intermediul liniei unice europene de asistență pentru copii, 116 111 problemele cu care se confruntă.
„Sărbătorim astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Telefonului Copilului, contribuţia nepreţuită a psihologilor, psihoterapeuţilor, asistenţilor sociali care oferă consiliere specializată şi răspund strigătelor de ajutor ale copiilor la Telefonul Copilului, 116 111.
Evidenţiem astfel rolul vital pe care îl are linia europeană de asistenţă pentru copii drept răspuns la orice formă de încălcare a drepturilor copilului. Fiecare secundă contează. De aceea, de aproape 20 de ani ne asigurăm că dreptul fiecărui copil de a fi ascultat este îndeplinit la Telefonul Copilului”, a explicat Cătălina Surcel, director executiv, Asociaţia Telefonul Copilului.
În anul 2024 au fost înregistrate cu 50% mai multe solicitări de consiliere
În urma situațiilor de abuz, copiii și adolescenții au raportat că se confruntă cu probleme psihologice, cea mai gravă dintre acestea fiind gândurile suicidare sau tentativele de suicid, conform comunicatului.
În anul 2024, s-a observat o creștere de 50% a solicitărilor de consiliere psihologică legate de ideea suicidară, cu sau fără tentative, comparativ cu anul 2023. În plus, mai mult de 25% dintre copiii care au contactat linia 116111 au cerut servicii de consiliere juridică referitoare la opțiunea de a părăsi domiciliul legal din cauza abuzurilor.

Telefonul Copilului. Sursa foto: Facebook
Problemele invocate de copii la Telefonul Copilului
Consilierea oferită pentru copii la numărul 116 111 s-a concentrat în principal pe următoarele probleme:
- neînţelegerile în familie / relaţia copil-părinte (32,6%), cu o creştere de aproximativ 10 procente în comparaţie cu anul 2023, nevoia de comunicare (22,9%),
- singurătate, excludere şi dificultate în relaţionare,
- criza de identitate (12,3%),
- anxietate, depresie, tulburări de comportament (15,6%).
Depresia, anxietatea și izolarea socială sunt consecințe ale abuzului de tip cyberbullying, așa cum au fost identificate în rândul copiilor care au solicitat consiliere la 116 111 în anul 2024. Dintre aceste solicitări, 47% au fost legate de abuzul online, incluzând șantajul și groomingul. De asemenea, în 2024 s-a observat o scădere a vârstei copiilor afectați de cyberbullying: 22% dintre cei care au contactat 116 111 aveau între 10 și 12 ani, conform sursei menționate.
Foarte important, la numărul 116 111, copiii și adolescenții pot suna:
- Gratuit,
- Confidențial,
- Oricând,
- Pentru că nu ești niciodată singur, mai arată sursa menționată.