Teatre de Operațiuni. Recoltele lui Ceaușescu și teroarea ISIS

Teatre de Operațiuni. Recoltele lui Ceaușescu și teroarea ISIS

Administrația Obama se folosește de serviciile secrete, transformând eșecurile în lupta împotriva Statului Islamic în victorii, așa cum Ceaușescu se folosea de Securitate pentru a-și cosmetiza imaginea dezastruoasă, raportând recolte record când țara murea de foame

Cum este posibil ISIS? Aceasta este probabil cea mai tulburătoare întrebare a începutului de secol XXI. La 14 ani de la declanșarea „Războiului împotriva terorismului”, terorismul este mai puternic ca oricând. A ajuns chiar să-și proclame un Stat al lui, iar restul statelor lumii asistă pasive la recitalul de atrocități. Zâmbetul ironic pe care l-a iscat publicarea acum un an a hărții cu care jihadiștii amenințau să ocupe tot bazinul Mediteranei și să transforme vechile teritorii ale Imperiului Roman în Califat, s-a strepezit pe buzele Occidentului.

Cum este posibil ca un grup de desculți (la propriu: militanții ISIS poartă șlapi de plastic sau adidași jerpeliți, luați parcă de la „Europa” din Voluntari), înarmați (cel puțin la început) cu pușcoace ruginite de la reformă, să ajungă să amenințe leagănul civilizației moderne? Un asemenea scenariu ar fi fost aruncat imediat la coș de orice producător cu minte întreagă de la Hollywood.

Și totuși ISIS există și nimic nu pare să-i amenințe dezvoltarea canceroasă. Cum este posibil?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cabinetul de propagandă de la Washington falsifi că rapoartele despre ISIS

Un uriaș scandal zguduie zilele acestea US Central Command (Centcom), agenția Pentagonului care se ocupă de interesele de securitate americane în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală. Peste 50 de analiști s-au plâns oficial că rapoartele lor despre ISIS și Frontul Al- Nusra (aripa siriană Al-Qaida) au fost în mod sistematic denaturate de către superiorii lor pentru a se potrivi cu declarațiile administrației Obama că Statele Unite sunt foarte aproape să câștige războiul cu cele două grupări teroriste, scria pe 9 septembrie publicația americană The Daily Beast.

FOTO: Luptători ISIS la zidurile localității Fallujah din Irak: sunt îmbrăcați în treninguri și încălțați în adidași jerpeliți sau chiar în șlapi 

Fostul director adjunct al CIA, Michael Morell, a explicat pentru CBS cât de grav este scandalul: „Unul dintre principiile sfinte ale politicii Statelor Unite este acela ca analiștii să poată spune tot ceea ce cred, fără nici o interferență, fără să le fie modificate afirmațiile; deci este o acuzație foarte, foarte gravă”. Morell a adăugat: „Dacă este adevărat că cineva se amestecă în analizele lor, atunci niște capete trebuie să cadă”.

În luna iulie, doi analiști principali ai Centcom au depus o plângere la Inspectoratul General al Pentagonului. Ulterior, alți cincizeci de analiști s-au alăturat demersului colegilor lor.

Scandalul clocea de mai multă vreme. Luna trecută, surse apropiate mediului de informații susțineau că înalți oficiali din Armată și servicii secrete îi obligă pe analiști să prezinte ISIS „mai slabă decât cred analiștii că este de fapt” și să ofere „o imagine cât mai roz despre cât de eficiente sunt eforturile Statelor Unite de a învinge această grupare”.

Atmosferă stalinistă în serviciile americane

De data aceasta, însă, se vede că fenomenul este mult mai răspândit și că nu este vorba doar de câțiva analiști frustrați, ci de o adevărată politică la nivel foarte înalt. Unsprezece persoane, care cunosc detalii despre scandal și conținutul plângerii, au declarat pentru publicația americană că bucăți întregi, esențiale, din rapoartele de informații erau scoase, că analiștii lucrau într-un mediu în care nu puteau scrie ce cred în legătură cu situația din Irak și Siria și că, adeseori, rapoartele care erau considerate prea negative erau trimise înapoi la refăcut. Nota bene: aceste rapoarte erau destinate unui grup restrâns de politicieni, printre care și Barack Obama.

O stare de „revoltă generală” domnește în rândurile analiștilor, scrie The Daily Beast. La Centcom, atmosfera de lucru este atât de proastă încât a fost descrisă drept „stalinistă”. Una dintre surse susține că atunci când nemulțumiții s-au plâns de situație conducerii, aceasta i-a îndemnat să-și dea demisia. Ceea ce câțiva au și făcut.

Printre cei peste 50 de analiști se află mulți cu o vechime considerabilă la Centcom, care nu vor să repete evenimentele din 2003, când invazia Irakului s-a bazat pe informația că regimul Saddam Hussein ar deține arme de distrugere în masă. O informație care s-a dovedit falsă. „Sunt frustrați că atunci nu au făcut ceea ce trebuia și să-și exprime hotărât îndoielile în legătură cu armamentul irakian”, a declarat una dintre sursele citate de The Daily Beast.

Casa Albă nu înțelege franceza

Culmea este că ulterior s-a aflat că, înainte de britanici, și serviciile secrete franceze informaseră Washingtonul, încă din martie 2014, despre locul unde era ținuți cei trei ostatici.

Mama lui James Foley s-a plâns: „Asta nu a făcut decât să ne mărească frustrarea. Informații foarte detaliate au fost disponibile încă de la jumătatea lunii martie. De aceea a fost atât de greu pentru familiile noastre, pentru că se pare că au fost ținuți în același loc timp de trei luni de zile.”

Foley, Sotloff și Mueller au fost ținuți trei luni în același loc. Obama știa și nu a mișcat un deget

Familia lui Foley a declarat în luna septembrie 2014, pentru ABC News, că a fost amenințată de un oficial de la Washington că va fi acuzată de sprijinirea terorismului dacă va plăti vreo recompensă pentru eliberarea fiului lor. Părinții lui Sotloff, care a fost decapitat în septembrie 2014, au împărtășit frustrarea familiei Foley, acuzând autoritățile că nu au făcut destul pentru salvarea fiului lor.

FOTO: Un luptător ISIS în papuci defilează pe străzile orașului sirian Raqqa

Și eforturile de a o salva pe Mueller au fost discutabile. ISIS a anunțat la începutul lui februarie 2015 că lucrătoarea socială de 26 de ani ar fi fost ucisă într-un raid al forțelor aeriene iordaniene care a vizat baza din Raqqa. Iordania este membră a Coaliției Internaționale anti-ISIS, condusă și coordonată de Statele Unite, deci este exclus ca Washingtonul să nu fi fost informat de raidul iordanian. Grupul terorist a dat publicității o fotografie a unei clădiri bombardate unde ar fi fost ținută Kayla Mueller. Oficiali europeni au declarat pentru Daily Beast că edificiul era cunoscut ca o închisoare pentru ostatici și că această informație fusese transmisă și Statelor Unite și Iordaniei.

La puțin timp după ce părinții lui Mueller au confirmat moartea fetei lor, Pentagonul a declarat că ea nu a fost ucisă în raidul iordanian, ci de jihadiștii de la ISIS.

America știa că va apărea Statul Islamic

Nu este pentru prima dată când Washingtonul își bagă degetele în urechi ca să nu audă ceea ce nu-i convine. Un raport al Defense Intelligence Agency (DIA), despre care am mai vorbit aici, avertiza încă din 5 august 2012 CIA, Departamentul de Stat și Pentagonul despre riscul apariției unui „stat islamic” în Siria, „cu grave consecințe în Irak”. DIA oferea o analiză detaliată, inclusiv asupra pașilor pe care jihadiștii îi vor face în regiune. Tom Fitton, directorul Judicial Watch, ONG-ul care a obținut în justiție desecretizarea raportului DIA, l-a acuzat pe Barack Obama că a minimalizat intenționat informațiile pentru a nu-și periclita șansele de a fi reales în noiembrie 2012. La doi ani după emiterea raportului, acesta se confirma întru totul: pe 14 iunie 2014, Abu Bakr Al- Baghdadi proclama Statul Islamic.

Surzenia politică a lui Obama a costat viața a trei ostatici

Nici serviciile de informații străine nu se bucură de mai mult credit în urechile Washingtonului, când vine vorba despre ISIS. Această surzenie politică a costat viața a trei ostatici americani.

Serviciile secrete britanice informaseră Washingtonul încă din luna mai 2014 despre ascunzătoarea din Raqqa, fieful ISIS de pe teritoriul sirian, unde erau ținuți lucrătoarea socială Kayla Mueller și ziariștii James Foley și Steven Sotloff, scria în februarie 2015 același Daily Beast, altminteri o publicație mai apropiată de cercurile politice democrate și care nu poate fi bănuită de ostilitate față de administrația Obama. În iunie, britanicii revin cu informații, insistând că au identificat cu certitudine locul unde cei trei erau ținuți.

Cu toate acestea, împotriva oricărei logici, Casa Albă a refuzat să acționeze timp de peste o lună de zile. Când, în sfârșit, administrația Obama a lansat operația de salvare a celor trei, aceștia fuseseră deja mutați în altă ascunzătoare.

FOTO: Decapitarea lui Foley a îngrozit planeta 

ISIS l-a decapitat pe ziaristul James Foley în luna august. A fost primul american ucis de militanții organizației teroriste. Ulterior, Casa Albă a dezvăluit încercările eșuate de a-l elibera pe ziaristul ostatic, dar a respins afirmația că a acționat cu întârziere.

„Vă pot asigura că am făcut tot ce era posibil să ne aducem ostaticii acasă”, a declarat consilierul pentru securitate Ben Rhodes, într-o conferință de presă ținută la Martha’s Vineyard, Massachussetts. „Sunt condiții incredibil de grele în Siria, care este răvășită de război. Însă am făcut uz de toate resursele noastre militare, de informații și diplomatice posibile, am folosit toate firele de care am dispus pentru a afla unde se aflau ostaticii; pentru a încerca să-i salvăm când vom avea o ocazie, pentru a încerca să lucrăm cu orice stat care ar putea avea mijloace să-i localizeze”, a dat asigurări Ben Rhodes, fără să clipească.