Taxiurile și pizzeriile, victimele legii bacșișului

Taxiurile și pizzeriile, victimele legii bacșișului

Ordonanța potrivit căreia orice ciubuc va trebui trecut pe un bon special, nemulțumește unele categorii de firme, ai căror reprezentanți spun că nu se pot conforma

Întrebat de jurnaliști cum vor putea taximetriștii sau cei care livrează pizza să emită bonuri speciale pentru bacșiș, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că aceștia vor trebui dotați cu case de marcat speciale, care permit acest lucru. „La taxiuri, casele de marcat au opțiuni foarte limitate, bonul emis este corelat cu numărul de kilometri parcurși. Nu permit încărcarea unor softuri atât de complexe, care să emită bon pentru bacșiș. Sunt 70.000 de taxiuri în România, iar o casă de marcat costă circa 300 de euro. Vă dați seama ce ar însemna pentru noi o investiție de 21 de milioane de euro, pentru a ne dota cu case noi”, a comentat pentru EVZ Andrei Gafița, patronul Speed Taxi. Potrivit acestuia, patronatele din domeniu nu au fost chemate la consultări pe marginea proiectului de ordonanță. Patronii de pizzerii sunt la rândul lor luați prin surprindere de noile prevederi. „Nu am cum să dau fiecărui curier o casă de marcat și nici nu îi pot interzice să primească bacșiș”, a comentat unul dintre aceștia pentru EVZ. În aceeași situație se vor găsi însă toți cei care încasează stimulentele. Pentru a fi în legalitate, reprezentanții consultați de EVZ spun că trebuie oferite derogări sau prevederi speciale pentru anumite domenii, or, în caz contrar, va fi nevoie de investiții mari, ce le pun în pericol afacerile și care, oricum, nu garantează că toate sumele din bacșișuri vor fi impozitate. Ministrul Finanțelor nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Salvați de detaliile legii

Aceeași problemă ar putea apărea la supermarketuri, unde clientul lasă de regulă, la casă, vânzătorului, sume mici. Însă, ordonanța prevede că pentru sume sub 300 de lei, nefiscalizate, descoperite de ANAF, în casele de marcat, se acordă un simplu avertisment: o prevedere salvatoare pentru acest domeniu. „În nicio casă de marcat nu se strânge bacșiș peste 300 de lei”, a comentat pentru EVZ Delia Nica, director executiv al Asociației marilor Rețele Comerciale din România. Nica spune că, potrivit normelor interne, aceste sume sunt oricum strânse și adăugate la venituri, deci impozitate.