Taxe crescute și eliminarea scutirilor. Cum încearcă Guvernul să acopere cheltuielile
- Ionel Sclavone
- 18 iulie 2023, 13:58
Guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește o serie de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar. După prima jumătate de an, statul a cheltuit cu 40 de miliarde de lei mai mult decât sumele strânse la buget. În aceste condiții urmează să fie introduse majorări de taxe și să fie eliminate anumite facilități, astfel încât să crească veniturile. De alfel, reducerea deficitului bugetar este solicitată și de Comisia Europeană care amenință, în caz contrar, cu suspendarea fondurilor.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că este nevoie de o serie de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar și să crească veniturile statului. Potrivit spuselor sale, primele schimbări, discutate la nivelul coaliției de guvernare, vizează eliminarea scutirilor de la plata contribuției de sănătate pentru anumite categorii de lucrători, precum cei din construcții și din industria agro-alimentară.
În număr de aproximativ 900.000 de persoane, aceștia sunt scutiți de plata contribuțiilor la asigurări de sănătate, de 10% din salariul brut.
„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, conform Știrile ProTV.
Potrivit spuselor sale, există un plan pentru a aduce și accizele percepute de stat la nivelul mediei europene. O astfel de măsură ar implica o creștere a prețurilor finale practicate la tutun, alcool și carburanți.
Analiștii nu sunt de acord cu creșterea TVA
De asemenea, o altă discuție vizează aducerea TVA la două cote, una de 9%, pentru mâncare și produse farmaceutice, respectiv 19% pentru restul mărfurilor și serviciilor. O astfel de măsură va duce la eliminarea cotei reduse de 5%.
O astfel de măsură nu este pe placul unor analiști economici, în opinia cărora, majorarea TVA este o măsură ce va afecta direct puterea de cumpărare a românilor. Deja aceștia se confruntă cu dificultăți de natură economică, iar o creștere de taxe îi va afecta și mai mult.
„Alte state europene reduc TVA pentru a încerca să combată creșterea prețurilor și a face viața mai ușoară cetățenilor. Creșterea TVA de la 5% sau de la 9% la 19% pentru toate categoriile de produse se va resimți imediat în prețurile produselor și atunci e o problemă pe care politicienii trebuie să o aibă în vedere”, a explicat profesorul de economie Christian Năsulea.
Ce opțiuni mai are guvernul
O altă discuție care se poartă în Coaliție vizează taxarea cu 1% a clădirilor rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro. Este vorba despre apartamente, vile, piscine. Mai este luată în calcul o taxă pe banii scoși din țară, care s-ar ridica la 15%. De această dată sunt vizate profiturile mascate ce sunt transferate sub forma unor servicii de consultanță, de exemplu, în cazul companiior multinaționale.
Propunerile fiscale vin în contextul în care deficitul bugetar a fost de 37 de miliarde de lei în primele cinci luni din an, iar la șase luni a depășit 40 de miliarde. Comisia Europeană a solicitat României să ia măsuri de corecție, în caz contrar, urmând să fie suspendate și fondurile europene.