Taxa pe statul de drept taie fondurile europene pentru „rudele sărace”

Taxa pe statul de drept taie fondurile europene pentru „rudele sărace”

Parlamentul European a votat, ieri, în cadrul primei sesiuni plenare din acest an, un raport conceput să protejeze bugetul comunitar. Documentul, întocmit de Comisia Europeană, condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Potrivit raportorilor, țările care cad sub incidența acestor prevederi sunt cele care au probleme cu independența justiției și combaterea corupției. Documentul a fost adoptat cu 397 de voturi pentru, 158 de voturi împotrivă şi 69 abţineri.

Evaluarea țărilor care rămân gradual, de la reducerea finanțării la suspendarea plăților, fără bani europeni se va face de Comisia Europeană.

Unii europarlamentari români se declară consternați de decizie în condițiile în care România este vizată de o Rezoluție și mai multe rapoarte MCV nefavorabile.

Dan Nica spune că, de fapt, mecanismul de control și verificare a fost conceput ca un barometru pentru toate țările, dar se aplică doar unor state, niciodată celor fondatoare, celor mai dezvoltate. Norica Nicolai a adăugat că aceasta reprezintă o formă prin care se pedepsesc cetățenii unor țări, pentru că ei suportă direct consecințele, ei sunt afectați. Maria Grapini a spus că acum se vede foarte clar că Europa funcționează cu două viteze, că statele considerate „rudele sărace” sunt din nou tratate incorect.

Chiar și eurodeputatul Cătălin Ivan s-a declarat indignat și a afirmat că este cât se poate de evident unde „bate” rezoluția Parlamentului European.

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegried Mureșan, a declarat, pentru EVZ, că scopul acestui mecanism nu este tăierea de fonduri europene, ci apărarea statului de drept. „Acest mecanism a fost votat de populari, socialiști, ALDE si Verzi. A fost o largă susținere. Doar euroscepticii au votat împotrivă”, a spus Mureșan.

Cine decide cum arată statul de drept

În evaluarea făcută țărilor care se află în vizorul Comisiei vor fi luate în considerare părerile unor instituții europene: Curtea de Justiţie a UE, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), rezoluţiile Parlamentului European şi rapoartele Curţii Europene de Conturi, concluziile şi recomandările unor organizaţii relevante internaţionale, precum organismele Consiliului Europei, în special Comisia de la Veneţia, precum şi ale unor reţele internaţionale, precum reţeaua europeană a Curţilor Supreme şi Consiliile magistraţilor.

 „Măsurile care vor fi adoptate în eventualitatea unor deficienţe generalizate şi procedura care va fi urmată trebuie să fie stabilită. Aceste măsuri ar trebui să includă suspendarea plăţilor şi a angajamentelor, o reducere a finanţării în baza angajamentelor existente şi interdicţia de a încheia noi angajamente cu beneficiari” se arată în document.

Cum au votat românii

Au votat împotrivă: Norica Nicolai, Maria Grapini, Ioan Mircea Pascu, Dan Nica, Răzvan Popa, Andi Cristea, Doru Frunzulica, Claudiu Tanasescu, Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Claudia Țapardel, Sogor Csaba, Iuliu Winkler. Au votat pentru: Monica Macovei, Cristian Preda, Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Teodor Stolojan și Draghici. Nu au fost la vot: Cristian Bușoi, Renate Weber, Mircea Diaconu, Laurențiu Rebega, Cătălin Ivan, Ramona Mănescu și Adina Vălean.