Taxa care umflă alarmant facturile românilor. Cu cât vor plăti mai mult

Taxa care umflă alarmant facturile românilor. Cu cât vor plăti mai multSursa foto: Dreamstime.com

Guvernul ar putea introduce la recomandarea Fondului Monetar o nouă acciză și anume, taxa pe carbon. Taxă care ar urma să crească semnificativ costurile românilor care folosesc lemnele de foc pentru a încălzi locuințele.

La recomandarea Fondului Monetar Internațional, Guvernul României ar putea introduce taxa pe carbon. O taxă care ne-ar împovără și mai mult. Concret, Uniunea Europeană are în vedere implementarea unui sistem prin care proprietarii locuințelor care nu folosesc energia electrică ca sursă primară de încălzire să fie taxate suplimentar. O măsură care poate fi aplicată și în cazul autoturismelor poluante.

Taxa pe carbon, propunerea FMI pentru reducerea deficitului

În situația în care Guvernul României va da curs recomandărilor FMI referitor la taxa pe carbon milioane de români vor fi nevoiți să scoată din buzunare sute și chiar mii de lei pentru respectiva acciză suplimentară. Recomandatea Fondului a fost făcută la finalul vizitei de săptămână trecută.

Pentru ca Guvernul să reducă deficitul bugetar experții financiari ai Fondului au recomandat guvernanților să introducă în sistemul de taxe și impozite, acciza pentru emisiile de carbon, ceea ce se traduce printr-un cost suplimentar, considerabil, trecut în rândul șoferilor cu mașini mai vechi.

Pret Lemn Foc

Lemne de foc. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cât ne-ar putea costa introducerea taxei în sistemul de impozitare

De asemenea, sunt vizați și proprietarii gospodăriilor care folosesc pentru încălzirea gospodăriei orice altă sursă de încălzire în afară de curent. Prin urmare, cei care își încălzesc locuințele cu lemne de foc pot plăti suplimentar.

Dacă taxa pe carbon va fi introdusă și proprietarii apartamentelor de la bloc vor scoate mai mulți bani din buzunar. De exemplu, pentru apartament cu două camere costurile anuale pentru încălzire vor crește cu 800 de lei și pot ajunge până la 1.200 de lei, în cazul unei locuințe cu patru camere.

Sobă, lemn de foc, încălzire,

Rabla pentru sobe 2024. Cine sunt românii care vor beneficia de finanțare. Sursă foto: arhiva EVZ

Taxa pe carbon, povară în plus pentru români

Pentru încălzirea unei case, taxe pe carbon va majora costurile anuale aferente încălzirii vor crește cu până la 2.400 de lei. Suma va crește până la 4.700 de lei pe an în cazul locuințelor care folosesc lemnele de foc ca sursă primară de energie.

Vor plăti mai mult și proprietarii autoturismelor vechi indiferent de marcă. Asociația Energia Inteligentă a făcut și o estimare în acest sens. Prin urmare, proprietarului unui Logan, la un rulaj de 15.000 de km/an vor plăti în plus 800 de lei, ceea ce se traduce printr-o cheltuială de 7.600 de lei/an pentru carburant. Pentru moment taxa pe carbon rămâne doar la stadiul de propunere.