Evenimentul Zilei > Monden > Tatăl lui Liviu Ciulei, acuzat de asasinarea unei frumoase femei. Cupluri de poveste
Tatăl lui Liviu Ciulei, acuzat de asasinarea unei frumoase femei. Cupluri de poveste

Tatăl lui Liviu Ciulei, acuzat de asasinarea unei frumoase femei. Cupluri de poveste

Perioada interbelică a fost zguduită de un uriaş scandal amoros. Încheiat tragic din păcate. Protagonişti au fost unul dintre cei mai bogaţi oameni ai vremii, inginerul constructor şi antreprenorul Liviu Ciulley şi Tita Cristescu, Miss România în anul 1926. Nu este nici un fel de coincidenţă de nume. Bogătaşul din perioada interbelică Liviu Ciulley este nimeni altul decât tatăl marelui regizor Liviu Ciulei, cel care în anul 1965 a luat Marele premiu la Cannes, pentru filmul „Pădurea spânzuraţilor”.

După cinci ani de zile, văzând că nu se întâmplă asta, Titei Cristescu nu-i mai convine doar statutul de „paţachină” şi vrea să-şi refacă viaţa. Îşi făcuse în mare parte „plinul”. Avea un apartament de lux în mijlocul Bucureştiului, bijuterii de valoare, bani în bancă. La moartea ei, a lăsat în urmă o avere impresionantă, estimată între 3 şi 5 milioane de lei.

Aşa că îl găseşte pe tânărul diplomat Cuza Hotta, angajat la Biroul de Presă al Ministerului de Externe. Habar nu avea ce plasă luase. Hotta nu era nici pe departe tânărul bogat, apropiat cu ea de vârstă, cu care să se mărite. Dimpotrivă.  Bogăţia pe care o afişa era numai de poză. Hotta, deşi cu o inteligenţă puţin sub medie, intuieşte exact că poate profita şi el de pe urma Titei.

Există mărturii cum că relaţia ei cu tânărul data mai demult, dar că în paralel, cu acordul acestuia, rămăsese şi „paţachina” lui Liviu Ciulley. Şi că abia după cinci ani, s-a decis să oficializeze legătura cu Hotta.

Ziua asasinatului

Era ajunul Crăciunului, 24 decembrie 1935. Tita venise spre seară de la gară. Venea de la Turnu Severin, unde fusese cu Hotta la familia acestuia, să-i anunţe de logodna şi viitoarea lor căsătorie. Hotta rămăsese la Severin, iar pe Tita o trimisese la Bucureşti degrabă, „ca să nu călătorească noaptea”, după cum îi spusese chiar ea slujnicei, când ajunsese acasă.

Prin faţa apartamentului, situat în Bulevardul Brătianu nr 3,  a trecut sora ei, Gella Gregorian cu soţul, avocatul Ionescu Gregorian şi încă o prietenă,  Marioara Constantinescu.  Au văzut lumina aprinsă. O ştiau plecată la Severin. Au urcat doar cele două femei.

Nu este adevărată varianta care a circulat, cum că Tita Cristescu ar fi fost şi ea la cinematograf cu cei trei. A fost cu Hotta la Turnu Severin, de unde s-a întors în jurul orelor 22.

De altfel, momentul morţii a fost descris la proces de către sora Titei, Cella: „Am sunat la Tita. Ea a venit şi ne-a deschis. Era veselă. Ne-am îmbrăţişat şi mi-a explicat cum Cuza Hotta, viitorul ei soţ, pe care îl condusese cu trenul, n-a vrut s-o lase să petreacă singură o noapte în tren şi de aceea a înapoiat-o de la Turnu-Severin, sosind pe la ora 10 seara, în Capitală. Deodată văd că se schimbă la faţă. Îmi declara că îi este rău. Simte o senzație specială la gură. Mă reped la baie, îi aduc un pahar cu apă din care tocmai băuse. Tita se simţea din ce în ce mai rău. Alarmată, trimit pe Marioara jos, la soţul meu. Tita, între timp, are convulsiuni, vomită, e întinsă pe pat… Bărbatul meu a telefonat pe rând la mai mulţi doctori, dar nu i-a găsit acasă. S-a suit într-o maşină şi s-a dus la salvare. Tita murise”.

Ancheta a scos la iveală: Otravă!

Cadavrul fostei Miss România a fost dus la IML. Autopsia a fost făcută de către conferenţiarul universitar Nicolae Ioanid, al cărui verdict a şocat pe toată lumea. Tita Cristescu fusese otrăvită cu cianură de potasiu.

Imediat după moartea ei, Ghiţă Cristescu a dat în vileag legătura pe care fiica sa o avea cu omul de afaceri Liviu Ciulley. Acesta a devenit principalul suspect de moartea femeii. Mai ales că „Plăpumaru” afirmase că acesta era extrem de gelos şi în mai multe rânduri o lovise pe Tita.

Povestea începea să se ţeasă simplu. Exista un mobil al crimei. Omul de afaceri o iubea nebuneşte pe „paţachină”, iar când a aflat că voia să-l părăsească şi să se mărite cu Hotta, a înnebunit. Şi s-a decis să o ucidă. Mai ales că avea şi de unde face rost de puternica otravă. Deţinea, între alte proprietăţi şi întreprinderea „Metalica” unde, la secţia de galvanizare, se folosea cianura de potasiu.

În capul lui Ciulley se prăvăleşte valul acuzaţiilor. Povestea care îl indică drept vinovat se leagă mai departe. Cumnatul Titei, avocatul Gregorian, cel care le făcuse cunoştinţă şi profitase şi el din plin de banii lui antreprenorului, declară că pe data de 23 decembrie, acesta se dusese la el acasă, unde îl întrebase dacă este adevărat ce auzise. Că Tita se logodise şi urma să se căsătorească cu Cuza Hotta. Gregorian i-a spus că este adevărat şi că nimic nu mai putea întoarce din drum această căsătorie.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE