Tatăl lui David Popovici, despre momentul în care a ales să-și dea fiul la înot. Care este greșeala pe care o fac părinții atunci când își dau copiii la sport

Tatăl lui David Popovici, despre momentul în care a ales să-și dea fiul la înot. Care este greșeala pe care o fac părinții atunci când își dau copiii la sport Sursă: Arhiva EvZ

David Popovici a reușit să bată record peste record la înot, devenind astfel unul dintre cei mai buni înotători din România și chiar din întreaga lume. În spatele succesului său stau însă ani întregi de muncă și o familie care l-a susținut indiferent de ce a vrut să facă.

Mihai Popovici, tatăl campionului, a acordat pentru Asociația Presei Sportive din România, în dialog cu președintele acestui for, reputatul jurnalist, Dumitru Graur, un interviu în care vorbește despre cum a ales înotul pentru băieții luni și despre cele mai mari greșeli ale părinților atunci când aleg să-și dea copiii la un sport.

Cum a ajuns David Popovici să practice înotul

Mihai Popovici spune că părinții lui nu l-au dat la niciun sport, motiv pentru care el împreună cu soția lui au decis să schimbe asta. El este de părere că doar copiii ghidați de părinți vor ajunge să practice un sport la nivel înalt, deoarece e destul de greu pentru un copil de cinci sau șase ani să se decidă dacă vrea să practice vreun sport.

„Am ales acest sport cu mult timp înainte să apară David. L-am ales văzând un bărbat pe stradă, cu puțin timp înainte să se nască fratele lui David, care e cu opt ani mai mare. Omul respectiv arăta foarte bine din punct de vedere fizic. L-am întrebat ce sport practică, tocmai în idea de a direcționa copilul sau copiii pe care urma să-i avem. Mi-a spus că înot. Mulțumesc frumos, și am reținut”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa a ajuns David să devină unul dintre cei mai buni înotători.  Tatăl campionului la înot a spus că acesta este singurul sport care îți poate salva viața, cu o utilitate foarte mare pentru sănătate și cu un risc foarte scăzut de accidente.

Întrebat de ce celălalt fiul al său, care este cu opt ani mai mare decât David nu a reușit să se distingă în sport, Mihai Popovici a răspuns că nu toată lumea e destinat să devină cei mai buni la ceva.

„De ce n-au ajuns nici celelalte opt miliarde de pe planetă la performanțele lui David, v-aș întreba? Nu toți suntem destinați să ajungem cei mai buni la înot sau cei mai buni chirurgi sau cei mai buni fizicieni. Fiecare are drumul lui. În plus, David a întâlnit, exact la timp, antrenorul potrivit: Adrian Rădulescu”.

Greșelile părinților atunci când își dau copiii la sport

Mihai Popovici a dezvăluit că de-a lungul timpului nu a pus niciodată presiune pe fiul său, iar astfel el mergea de plăcere la bazin, fără să fie împins de la spate. Mai mult, indiferent de performanțele sale sportive, părinții erau mereu mândri de reușita lui și îl duceau mereu la câte o prăjitură după concursuri.

Tatăl sportivului este de părere că presiunea pusă de părinți are un efect negativ asupra copiilor, spunând că și-ar dori ca ei să treacă dincolo de frustrările pe care le au și să nu apese pe umerii celor mici.

Pot să vă spun că e ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că e cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple.

„Cum a fost astăzi antrenamentul?”, „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?”, „Ce a făcut X?” „Ți-am spus să fii atent la Y” și așa mai departe. „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit”. „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!” Iar lucrul acesta se petrece de multe ori, începând de la 7-8 ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune”, a mai spus Mihai Popovici, potrivit aspmedia.ro.