România şi-a luat sâmbătă prima porţie de glorie la Jocurile Olimpice de la Londra. Medalia, una de argint, a venit greu, după o zi tensionată de lupte, de la judoka Alina Dumitru (categoria 48 de kilograme), fata de la care am sperat că va confirma ceea ce ştiam despre ea şi care nu ne-a dezamăgit.
Cine nu cunoaşte în ce condiţii a concurat eleva lui Florin Bercean este tentat să considere că a fost vorba despre o ratare de proporţii, mai ales că sportiva originară din Bucureşti era campioana “en-titre”. Numai că lucrurile trebuie privite în altă cheie, iar argintul valorează în acest câz cât aurul, ţinând cont că Alina a luptat accidentată, având lovituri mai vechi sau mai noi primite în cinci locuri diferite de pe corp!

La final, Alina a declarat că nu va fi prezentă la Rio de Janeiro, în 2018, unde ar fi avut posibilitatea să-şi ia revanşa în fata braziliencei Sarah Menezes, careia i-a predat sâmbata ştafeta pe care ea o preluase în 2008, la Beijing, de la japoneza Ryoko Tani, cea care, la acel moment, era neînvinsă la marile competiţii de 12 ani. “Aceasta a fost fost ultima mea competiţie”, a declarat sportiva care va împlini vârsta de 30 de ani pe 30 august.
Argintul valorează în acest caz cât aurul, ţinând cont că Alina a luptat accidentată, având lovituri mai vechi sau mai noi în cinci locuri de pe corp!
Până la finala cedată în faţa braziliencei Sarah Menezes (22 de ani), Alina le-a pus jos pe cubaneza Dayaris Mestre Alvarez, apoi, în "sferturi" – pe mongoleza Munkhbat Urantsetseg, în faţa cărora a avut emoţii şi a riscat să piardă, pentru ca în semifinale să dea peste "sperietoarea" Fukumi Tomoko, în faţa căreia cedase de patru ori din tot atâtea lupte! Antrenorul Florin Bercean ne strecurase frica în oase: "Ce tactică vom adopta contra japonezei? Când eşti faţă în faţă cu adversarul, tactica e să fugi în pădure, dar aici nu e pădure! Japoneza luptă la ciupeală, dar cu Alina va fi altfel. Este singura de care îi este frică".
Şi, într-adevăr, a fost altfel: adică o victorie ca niciodată în faţa liderului mondial. În finală n-a fost să fie aur, deşi galeria României a strigat tot timpul"Haide, Piţi", cu menţiunea că nu juca naţionala de pierzători a lui Victor Piţurcă.
Alina Dumitru nu este o fată cu fiţe. Familia a fost temelia în cariera ei. În sala "ExCeL" s-a bucurat şi a suferit deopotrivă toată familia Dumitru: părinţii şi cei doi fraţi (Gabriel, muncitor în Canada, şi Laurenţiu, mecanic auto în Bucureşti), precum şi prietenul Alinei. Tatăl, Ion Dumitru (62 de ani), s-a prezentat pictat pe unghiile de la degetele mari ale mâinilor în culorile tricolore.

"Copilul meu este plecat de-acasă de la 15 ani. Atunci, a mers la Turnu-Severin, unde se făceau cantonamentele la judo. Apoi s-a mutat mai aproape de Bucureşti, la Piteşti. De aici venea mai des acasă, dar tot o viaţă grea a fost. Ar fi vrut să facă gimnastică, dar acolo este mai periculos. La două luni după ce a început judo a obţinut prima medalie, la Naţionale. În 2000, la 18 ani, a luat aur la Mondialele de junioare. De la 18 ani, Alina are această greutate, 48 de kilograme! E atentă la tot ce mănâncă. Este un copil foarte cuminte. Dacă nu ne asculta, nu eram aici cu ea! Noi, părinţii ei, avem viaţa noastră. Suntem pensionari. Eu am lucrat ca tâmplar, iar soţia, la încălţăminte, la o fabrică din Pantelimon".
Alina Dumitru va încasa, probabil, 90.000 de euro din partea statului şi o maşină Renault Megane din partea sponsorului francez. "Nu ştiu ce va face cu banii, noi am avut grijă să nu-i risipească pe cei luaţi în trecut. În 2004, i-am luat un apartament cu ce strânsese până atunci. Banii de acum probabil că îi va pune în bancă. Eu nu am nevoie de banii ei. Am o pensie de 740 de lei, iar vecinii din Militari, unde locuiesc la bloc, ştiu că nu fac probleme", se prezintă capul familiei.
Pentru a descrie chinul fetei lui, Ion Dumitru forţează o comparaţie: "N-am nimic cu Nadia, Doamne-fereşte, dar ea dacă nu lua aur la bârnă, lua la sol, sau la sărituri. A avut mai multe aparate la dispoziţie. Pe când Alina nu putea lua aur decât la o singură categorie. Să te pregăteşti patru ani şi să depinzi de o singură zi de concurs, bună sau rea, cum o fi ea, nu este uşor lucru…".

"Finala a fost ultima luptă pentru Alina. Nu pot să-i spun decât: Alina, eşti un om excepţional!"
FLORIN BERCEAN, antrenorul Alinei Dumitru

Ghinion incredibil: Andreea Chiţu, învinsă în ultima secundă!
Andreea Chiţu a ratat ieri în ultima secundă calificarea în sferturile de finală (la categoria 52 de kilograme).
Sportiva în vârstă de 24 de ani avea un culoar favorabil către aur, dar a pierdut în ultimul moment în faţa belgiencei Ilse Heylen. Cele două sportive erau la egalitate, iar dacă Andreea ar mai fi rezistat o secundă, arbitrul ar fi urmat să anunţe calificata.

"Lipsa ei de experienţă şi-a spus cuvântul. Andreea a atacat tot timpul, dar… Iar când vedem ce culoar ar fi avut până la finală, murim de ciudă. Andreea e în stare de şoc. A plâns la vestiar fără oprire. Minute bune n-am putut să vorbesc cu ea", ne-a declarat antrenorul Florin Bercean.
"Eram în avantaj şi m-am relaxat. Am atacat şi am pierdut. Nu îmi vine să cred cum am putut pierde în ultima secundă. Asta e… O să o iau de la capăt", a spus Andreea Chiţu.
Citiţi şi:

  • Alina Dumitru: “Nu am votat”
  • Alina Dumitru, vicecampioană olimpică: "Braţul meu a cedat"