Țările în care Moș Crăciun este interzis

Țările în care Moș Crăciun este interzisKim Jong Un. Sursa foto: Dreamstime.com

Mai multe țări orientale interzic brazii, cadourile și costumele de Moș Crăciun.

Deși Crăciunul este sărbătorit pe scară largă, nu toată lumea are dreptul să-l sărbătorească.

Iată cinci țări unde Crăciunul este ilegal.

Țările musulmane interzic Crăciunul, deși îl recunosc pe Iisus Hristos ca profet

Republica Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul, Kârgâzstanul și Uzbekistanul, a înăsprit restricțiile privind sărbătorirea Crăciunului acum câțiva ani, interzicând decorarea brazilor și pe Moș Crăciun.

Brunei este o țară din sud-estul Asiei interzice folosirea publică a căciulilor de Moș Crăciun și a altor articole de îmbrăcăminte și accesorii aferente. Non-musulmanii din Brunei sunt autorizați să sărbătorească Crăciunul dacă nu o fac în public. Islamul este religia oficială a țării, iar sultanul este liderul religios al regatului, care se învecinează cu Malaezia.

Arabia Saudită interzice „semnele vizibile” ale sărbătorilor de Crăciun. Musulmanii și vizitatorii țării nu pot participa la sărbătorile de Crăciun, deoarece toți trebuie să urmeze calendarul lunar și nu cel gregorian. Arabia Saudită interzice, de asemenea, sărbători precum Ziua Îndrăgostiților sau Halloween. În 2012, 41 de creștini au fost arestați de poliția religioasă, acuzați de „complot pentru a sărbători Crăciunul”.

Talibanii din Afganistan, deși îl consideră pe Iisus Hristos drept un profet important, nu-i sărbătoresc nașterea. Iisus nu este „Fiul lui Allah” în tradiția islamică.

Talibanii din Afganistan, deși îl consideră pe Iisus Hristos drept un profet important, nu-i sărbătoresc nașterea. Iisus nu este „Fiul lui Allah” în tradiția islamică, ci este doar un Ales al lui Allah. Sursa Foto- Dreamstime

Crăciunul este interzis și în țările comuniste

China, sfâșiată între deschiderea sa către capitalismul de piață și protecția geloasă a tradițiilor sale, are zone unde sărbătorile de Crăciun sunt încă ilegale. Unul dintre orașele unde Crăciunul este interzis este Wenzhou (China occidentală), unde primăria interzice tuturor școlilor și centrelor publice activitățile legate de Crăciun.

Coreea de Nord este una dintre cele mai ostile locuri din lume pentru spiritul Crăciunului. Singura devoțiune permisă este pentru partid și liderii săi, familia Kim. Cei mai mulți nord-coreeni nici măcar nu au auzit de Iisus sau de sărbătoarea Crăciunului.

Crăciunul nu a fost sărbătorit deschis în Coreea de Nord de când dinastia Kim a început să ia măsuri drastice împotriva libertăților religioase în 1948, iar oricine este găsit vinovat de sărbătorire riscă închisoarea sau pedepse mai drastice.

Crăciunul, interzis în Republica Populară Chineză

Crăciunul, interzis în Republica Populară Chineză. Sursa Foto - Dreamstime

Țările orientale care sunt permisive

În general, țările asiatice care au o populație creștină semnificativă sau o influență culturală occidentală sărbătoresc Crăciunul ca o zi liberă și o ocazie de a petrece timp cu familia și prietenii. În schimb, țările asiatice care au o populație creștină minoritară sau nicio afiliere religioasă cu Crăciunul îl tratează ca o zi obișnuită. Cel mai popular loc din Asia pentru a sărbători Crăciunul este în Israel, în orașul Betleem, unde s-a născut Iisus potrivit Noului Testament. Mii de pelerini și turiști vin să vadă procesiunea și să se roage la Biserica Nașterii Domnului.

Deși Japonia nu are o populație creștină mare, Crăciunul este popular datorită influenței culturale americane. Crăciunul nu este o zi liberă, dar este o ocazie de a face cadouri, de a decora casele și magazinele cu lumini și brazi de Crăciun și de a mânca prăjituri cu căpșuni și friptură de pui.  Coreea de Sud are o populație creștină de aproximativ 30%, deci Crăciunul este o sărbătoare religioasă și o zi liberă. Oamenii își decorează casele și străzile cu lumini și brazi de Crăciun, iar copiii așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun, care este numit Santa Haraboji (Bunicul Moș Crăciun)

În India, Crăciunul este recunoscut ca o sărbătoare națională și este celebrat de oameni de diferite religii. Omenii își împodobesc casele cu lumânări, stele de hârtie, flori și frunze de bananier. În loc de brazi de Crăciun, oamenii folosesc plante locale, cum ar fi mango sau palmier. Cadourile sunt distribuite copiilor și săracilor, iar oamenii merg la biserică pentru a participa la slujbe și cântece.