Țările care limitează libera circulație a persoanelor sunt șovine și promovează stereotipuri
- Simona Mătieș
- 15 ianuarie 2014, 19:40
Comisia Europeană a acuzat de şovinism şi promovarea stereotipurilor ţările care încearcă să limiteze libera circulaţie a persoanelor, făcând referire la opiniile tot mai dure ale Marii Britanii cu privire la imigraţie.
„Să nu folosim stereotipuri şi mituri”, a afirmat, azi, într-un discurs în plenul Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta a avertizat împotriva atitudinilor „înguste şi şoviniste” şi a populismului, fără a face însă referire directă la Marea Britanie sau alte ţări, scrie Reuters, citată de Agerpres. „Să nu cedăm în faţa alarmismului şi confuziei”, a continuat Barroso în faţa europarlamentarilor, la Strasbourg.
Premierul britanic, David Cameron, a făcut apel în mod repetat la limitarea liberei circulaţii a persoanelor şi a alimentat preocupările privind venirea de imigranţi din România şi Bulgaria în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă sau a ajutoarelor sociale, în pofida lipsei de dovezi în acest sens, scrie agenţia de presă citată.
Cameron, îngrijorat de sprijinul în creştere pentru partidul anti-imigraţie UKIP, înainte de alegerile europene din mai, vrea să limiteze numărul de imigranţi proveniţi din UE şi să-i oprească pe cei necalificaţi să se relocalizeze, în lipsa unui motiv întemeiat, continuă Reuters. Opiniile sale au dus la fricţiuni cu Nick Clegg, vicepremierul proeuropean şi lider al democraţilor liberali, care formează o coaliţie cu conservatorii lui Cameron.
Oficialii UE au criticat Marea Britanie în repetate rânduri pentru abordarea sa din ce în ce mai dură, care a agravat relaţiile deja tensionate dintre Bruxelles şi Londra din cauza dorinţei Marii Britanii de a-şi renegocia relaţia veche de 40 de ani cu Uniunea Europeană.
Una din principalele probleme, în opinia oficialilor europeni, constă în referirea frecventă a Marii Britanii la „turismul pentru beneficii sociale” şi sugestia că imigranţii din statele membre UE mai sărace s-ar muta în această ţară pentru a cere ajutoare de şomaj şi alte forme de asistenţă socială, în pofida lipsei unor dovezi clare în acest sens, notează Reuters.
„Să avem o dezbatere raţională şi rezonabilă”, a pledat Barroso în plenul PE, adăugând că, dacă există dovezi privind un posibil abuz împotriva regulilor de liberă circulaţie, ţările au obligaţia de a lua măsuri şi sunt libere să facă acest lucru în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Libera circulaţie a cetăţenilor, una din cele patru „libertăţi fundamentale” garantate de legislaţia UE, se va afla probabil în centrul dezbaterilor înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, prevăzute pentru 22-25 mai.