Tarifele RCA ar putea fi înghețate încă trei luni, de la 28 martie

Tarifele RCA ar putea fi înghețate încă trei luni, de la 28 martie Poliţa asigurare. Sursa foto: Arhiva EvZ

Tarifele RCA ar putea fi înghețate pentru încă trei luni, până la 30 iunie 2024. Decizia ar putea fi luată de Guvern joi, 28 martie.

Tarifele RCA ar putea fi înghețate încă trei luni, de la 28 martie

Proiectul de Hotărâre de Guvern conține un singur articol în care se specifică că măsura de prelungire a tarifelor maxime RCA se extinde cu încă trei luni până la data de 30 iunie 2024. Surse din piață indică că proiectul ar putea fi aprobat în ședința de guvern de joi, 28 martie. În Nota de Fundamentare se menționează că această măsură este justificată și de faptul că în perioada ianuarie – martie 2024 au fost înregistrate peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat în jur de 2.600 de astfel de asigurați.

Articolul unic al proiectului de Hotărâre de Guvern afirmă:

„Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1192 din 29 decembrie 2023, până la data de 30 iunie 2024”.

Ne puteți urmări și pe Google News
RCA

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața asigurărilor RCA încă are probleme

În prezent, pe piața asigurărilor RCA din România, se observă încă o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asiguratorilor pentru anumite categorii de asigurați, iar nivelul ridicat de concentrare continuă să fie o vulnerabilitate a pieței, atât în ceea ce privește expunerea pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Aceasta denotă un grad scăzut de concurență, conform Notei de Fundamentare.

Totodată, se observă persistența unui număr semnificativ de încadrări în categoria asiguraților cu risc ridicat pentru întregi categorii de riscuri, generând astfel un risc sistemic în ceea ce privește gradul de acoperire în asigurare al parcului auto din România și neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Dezechilibrele existente pe piața asigurărilor

În această privință, este important de remarcat că la data de 31 decembrie 2023, din totalul de vehicule din parcul auto național, respectiv 10.333.293, numai 7.053.399 erau asigurate.

Documentul citat subliniază:

„Este important de menționat că în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare  asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asigurați. O astfel de situație are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se:

  • imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
  • creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
  • creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
  • obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție”.

În același timp, este important de luat în considerare că în prezent sunt în curs de parcurs în legislația națională unele modificări referitoare la asigurările RCA, care vizează corectarea dezechilibrelor existente.