Schimbări fiscale în 2025. ANAF te pândește cu amenzi. Ce poți să faci

Schimbări fiscale în 2025. ANAF te pândește cu amenzi. Ce poți să faciANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma depunerii declarației unice, PFA-urile su obligația să achite taxele aferente. Persoanele fizice autorizate pot face plățile prin transfer bancar, la ghișeu sau online. Anul 2025 a adus câteva schimbări de care acestea trebuie să țină cont.

Taxe în 2025. Schimbările aplicate în cazul PFA-urilor

Cei care vor să achite aceste taxe pot accesa ghiseul.ro sau Spațiul Privat Virtual (SPV). De altfel, efectuarea plăților online este mai rapidă, însă cei vizați se pot confrunta cu situații neplăcute.

Prin urmare, dacă acestea nu sunt făcute în mod corect, persoanele vizate se pot trezi cu penalități.

Data limită pentru aceste plăți

Conform legii, aceste taxe se pot achita până pe 25 mai. Cei care nu respectă termenul se vor confrunta cu penalități de 0,02% pe zi.

De exemplu, pentru taxe de 5.000 de lei, o săptămână de întârziere va duce la un procent de 0,14% penalități. În plus, cei care nu pot achita sumele datorate printr-o singură tranzacție, ai opțiunea de a face plățile eșalonat.

În urma depunerii declarației unice, informațiile necesare vor fi afișate pe platforma ghiseul.ro la o zi distanță. În caz contrar, persoanele vizate sunt nevoite să mai aștepte datele furnizate de ANAF.

Totodată, cei care vor să verifice cât au de achitat la zi, pot întra in contul SPV pe persoană fizică, la secțiunea Plăți Creanțe.

Taxe, plăți

Plăți online. Sursa foto: Facebook

Taxe mai mari afișate pe platforma online

Cei care vor accesa ghiseul.ro puteau observa că taxele sunt mai mari pe platforma online. Sumele afișate includ și valorile estimate. 

Din acest an, capitolul estimat a fost scos din declarație. Astfel, prezent sumele estimate au fost declarate în formularul anului 2024.

Persoanele care vor să achite taxele pe anul precedent trebuie să acceseze secțiunea „Detalii” și să verifici data scadenței pentru fiecare sumă. Sumele cu scadență pe acest an trebuie selectate, iar apoi se adună pentru a modifica totalul specificat.

În plus, persoanele fizice autorizate trebuie să știe că platforma ghiseul.ro poate afișa uneori sume de plată mai mici. Acest aspect este legat de eventualele erori de procesare. De asemenea, cei care și-au schimbat domiciliul se pot confrunta cu această situație.

 

Ne puteți urmări și pe Google News