Misterul locului blestemat unde se află masa tâlharilor. Averi imense, păzite de sufletele lor. Video
- Antonia Hendrik
- 9 ianuarie 2025, 06:45
Masa Tâlharilor se află la 25 de kilometri de Botoșani, în pădurile din jurul localităților Coșula și Copălău. În acest loc îi face pe cei mai în vârstă să-și facă cruce și să scuipe în sân.
Masa Tâlharilor, un loc plin de mistere și blesteme
În pădurea din Botoșani, locuitorii cred că mai multe stânci formează un monument pe care l-au numit „Masa Tâlharilor”. Localnicii, fiind superstițioși, susțin că în trecut acea zonă era vizitată de haiduci și că acolo ar exista comori păzite de spirite blestemate.
De obicei locuitorii din zonă evită să se apropie de acest loc, crezând că este blestemat și că este păzit de sufletele tâlharilor decedați, care încă plâng după comorile ascunse.
„Legendele locale se leagă de comori fabuloase ascunse de acești bandiţi la „masa tâlharilor“, în pădure, dar şi la un iaz, acum aproape secat, numit „balta dracului“. Acest iaz era locul ideal pentru a ascunde aurul furat de tâlhari. Astăzi se spune că iazul respectiv ar fi plin de averile ascunse. Se crede că cel mai vestit haiduc era numitul Gheorghe Coroi, un tâlhar și criminal român din perioada interbelică, iar Masa tâlharilor a ajuns să reprezinte o fascinaţie pentru cei care cutreieră pădurile din jurul Botoșaniului”, au explicat reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Botoșani.
Masa Tâlharilor. Sursa foto: stiri.botosani.
Aici se înâlneau haiducii
De pe vârful dealului, haiducii aveau posibilitatea de a observa cu ușurință drumurile comerciale. Există locuri printre copaci de unde se poate observa totul ca într-o palmă. În special drumul ce leagă Botoșani de Târgu Frumos și Iași, continuând spre Ștefănești și mai departe. Haiducii sau tâlharii veneau aici pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
Un locuitor din Copălău a povestit că bătrânii i-au spus că la aceste pietre se adunau pentru a purta discuții. Sătenii nu îi denunțau autorităților din teamă. Numele haiducilor au rămas nespuse și sunt necunoscute, cu excepția ultimilor bandiți care au activat în zonă, și anume, banda lui Casapu și frații Maxim, cunoscuți pentru faptele lor de tâlhărie.
Masa Tâlharilor privită cu frică
De-a lungul secolelor, acest loc a fost privit cu frică, deoarece se credea că aici se adunau bandiții de toate felurile pentru a se ascunde de autorități, pentru a-și ascunde averile și, mai ales, pentru a discuta planuri. „De aceea i se spune «masa tâlharilor», pentru că se întâlneau aici de cel puțin două ori pe an.
Pădurea era atât de densă încât autoritățile nu reușeau să găsească drumurile. Dealul era ușor de apărat. Aici, la masă, cu bunătăți furate de la boieri, preoți și negustori, organizau petreceri. Apoi, discutau despre cum și unde să acționeze și pe cine să jefuiască. De sute de ani, bandiții vin aici”, a explicat ghidul Neculai Tararai.
Aici ar trăi un duh rău
Chiar și după ce bandiții de la „masa tâlharului“ au încetat să se mai adune pentru sfaturi și petreceri, pietrele din mijlocul pădurii au rămas un subiect despre care locuitorii din Coșula, Copălău și Flămânzi, nu vorbesc niciodată.
Aceasta se datorează faptului că bătrânii cunosc povești înfricoșătoare despre diavoli și duhuri malefice. „Cei în vârstă se tem, deoarece se spune că aici, la aceste pietre, trăiește un duh rău. Un diavol care apără bogățiile haiducilor”, mai explică Neculai Tararai.