Tarife mai ridicate pentru biletele de avion din aeroporturile mici din România, decât în București

Tarife mai ridicate pentru biletele de avion din aeroporturile mici din România, decât în București Sursa foto: dreamstime.com

Aeroporturile mai mici din România sunt întotdeauna preferate de către turiștii români, care doresc să evite aglomerația. În plus, în multe cazuri, aceste aeroporturi se află și mai aproape de casă, așa că sunt o variantă optimă.

Se observă o creștere constantă a utilizării aeroporturilor mai mici din România de către români, conform ultimelor date prezentate de agenția de turism online Vola.ro. Numai că, puțini știu că biletele de avion cu plecare de pe aeroporturile mici sunt mult mai scumpe decât cele cu plecare din București.

Cele mai scumpe bilete de avion, de pe Aeroportul din Cluj

S-a constatat că biletele de avion cu plecare de pe aeroportul din Cluj au cel mai ridicat preț mediu, fiind în jur de 214 euro. În schimb, cele mai accesibile tarife medii se găsesc pentru zborurile de pe aeroportul Otopeni din București, cu un cost mediu de aproximativ 166 euro pe bilet, potrivit studiului realizat de Vola.ro.

Diferența de prețuri mai ridicate la biletele de avion de pe aeroporturile mai mici în comparație cu aeroportul din București poate fi înțeleasă prin prisma principiului cererii și ofertei. Aeroporturile mai mici, în multe cazuri, nu înregistrează un volum suficient de trafic pentru a susține un număr mare de angajați sau pentru a opera zboruri frecvente cu avioane de capacitate mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, aceste aeroporturi nu atrag companiile aeriene low-cost, care preferă să opereze pe rutele cu o cerere mai mare. Drept rezultat, călătorii care doresc să plece de pe aeroporturile mai apropiate de locuința lor se confruntă cu prețuri mai ridicate la biletele de avion.

Aeroportul din București, cel mai aglomerat din țară

Aeroportul Otopeni din București continuă să fie cel mai aglomerat aeroport din România, conform analizei numărului de bilete vândute de Vola.ro. Acesta acoperă aproximativ 72.53% din totalul călătorilor înregistrat.

În urma sa, se află aeroportul din Iași, cu aproximativ 8.17% din numărul total al călătorilor, și aeroportul din Cluj, cu 7.78%. Acestea sunt și cele mai mari aeroporturi din țară și reprezintă o parte semnificativă a traficului aerian al României.

Restul procentelor sunt repartizate între aeroporturile mai mici din România. Aeroporturile Suceava, Craiova, Bacău, Sibiu, Oradea, Baia Mare, Constanța, Târgu Mureș și Satu Mare adună în total aproximativ 11.44% din numărul total al călătorilor.

De la Aeroportul Otopeni din București, cele mai populare destinații sunt Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris și Veneția. Situația este similară și la Aeroportul Iași, unde cele mai solicitate destinații sunt Paris, Londra, Bruxelles, Milano, Roma și Dublin. La Aeroportul Cluj, destinațiile preferate includ București, Paris, Bruxelles, Londra, Milano, Dublin și Frankfurt.