Premierul a apreciat ca regretabil faptul că pensionarii ar fi folosiţi ca "masă de manevră politică", prin sprijinul de care ar fi beneficiat din partea unor partide pentru a organiza astăzi o acţiune de protest în faţa Guvernului.
Declaraţiile lui Tăriceanu au venit după ce astăzi membrii Asociaţiei Pensionarilor au participat la un miting în faţa Guvernului pentru a cere reintroducerea grupelor de muncă în calculul pensiilor
Toader Cristea, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Galaţi, a spus că la acţiune au fost aşteptaţi aproximativ 1.000 de protestatari din Argeş, Prahova, Neamţ şi Galaţi. Protestul s-a desfăşurat între orele 11 şi 12.
"Sute de pensionari din patru judeţe ale ţării, care au venit să protesteze în faţa Guvernului, au fost sponsorizaţi de PSD şi PD-L", a precizat Cristea. Sponsorizarea a constat doar în asigurarea transportului, a continuat preşedintele Asociaţiei Pensionarilor.
Liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere din Galaţi a spus că a apelat la toate partidele politice pentru a-i sprijini pe pensionari să vină la Bucureşti, dar numai PC, PLD şi PSD i-au ajutat. Întrebat dacă prezenţa membrilor PPPS la protestul pensionarilor este un fel de campanie electorală, Toader nu a negat.
"Noi suntem apolitici, am apelat la toate partidele politice să ne ajute, dacă cei de la Partidul Popular şi pentru Protecţie Socială au decis să procedeze astfel, este treaba lor. Da, într-adevăr, poate fi intepretată acţiunea lor ca o campanie electorală", a precizat Toader.
Protestatarii aveau pancarte pe care scria: "Cerem demisia miniştrilor pensionarologi", "Daţi-ne înapoi grupele I şi II", "La cota unică de impozitare, sistem unic de pensii".
Pensionarii sunt nemulţumiţi că majorarea pensiilor a fost urmată de o creştere masivă a preţurilor la alimente şi a tarifelor la întreţinere.
De asemenea, ei solicita premierului să aducă puterea de cumpărare la nivelul anului 1989. În plus, îi vor cere ministrului Muncii, Paul Păcuraru, să demisioneze pe motiv că nu a ajutat persoanele în vârstă, aşa cum a promis.
Vosganian: "Nu facem pomeni electorale"
Aceasta a fost reacţia ministrului de Finanţe, Varujan Vosganian, la criticile aduse Guvernului în ceea ce priveşte majorarea pensiilor în repetate rânduri.
Vosganian a explicat că este normal ca Executivul să mărească veniturile pensionarilor, din moment ce se primesc mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale.
"Se tot vorbeşte de populismul Guvernului privind pensiile şi de pomenile electorale în legătură cu pensiile. Pensiile nu s-au acordat decât din bugetul de pensii. Sunt bani care se cuvin pensionarilor şi pe care îi dăm pensionarilor. Eu cred că a nu da înapoi pensionarilor banii din bugetul de pensii este un fel de furt din buzunarul pensionarilor", a susţinut Varujan Vosganian.
Olteanu: "Băsescu şi PD-L îi aţâtă pe pensionari să iasă în stradă"
Vicepreşedintele PNL a declarat astăzi că "atât Traian Băsescu şi PD-L s-au opus cu vehemenţă la vremea respectivă majorării pensiilor. Aceeaşi îi aţâţă astăzi pe pensionari să iasă în stradă şi să ceară ce nu au vrut să le dea cu un an în urmă".
Astfel, Bogdan Olteanu a răspuns a răspuns la acuzaţiile potrivit cărora PSD şi PNL ar fi sponsorizat mitingul pensionarilor din faţa Guvernului.
PNL cere un control al Curţii de Conturi privind finanţarea mitingului şi Autorităţii Electorale Permanente să verifice în ce măsură modul în care s-au dat bani celor care au venit de la Galaţi este legal.
"PSD şi PD-L, prin mita electorală, pe care au oferit-o astăzi folosesc aceleaşi metode de sorginte FSN-istă, aceleaşi metode de stânga. Sunt din ce în ce mai aproape, aşa cum o arată colaborările, semnate şi parafate sau doar discutate", a mai precizat Bogdan Olteanu.
Vicepreşedintele PNL a mai adăugat că PNL doreşte ca PD-L "să îşi clarifice poziţia faţă de candidatul infractor, puşcăriaş, Andrei Leşinski: fie îl susţin în continuare şi îşi asumă trectul său infractorial şi metodele infracţionale pe care le foloseşte astăzi în campania electorală, fie se distanţează de el".
(15:45)