Tăriceanu vrea să stabilească Parlamentul când și cum se reiau cursurile, din toamnă
- Ionel Sclavone
- 21 iunie 2020, 18:39
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, solicită o sesiune specială a Parlamentului pe tema organizării viitorului an școlar, care va începe în toamnă în condițiile impuse de pandemia de coronavirus.
Călin Popescu Tăriceanu își exprimă lipsa de încredere față de capacitatea Guvernului Orban de a rezolva aveastă problemă și de a organiza un sistem educational eficient, adaptat la actuala situație sanitară. De aceea, susține el, tema trebuie dezbătută serios, nu doar de autoritățile guvernamentale ci și de părinți, profesori, autorități locale, specialiști în medicină și în educație.
„Nu prea cred că soluțiile pot să vină de la acest guvern, mult prea concentrat pe soluții electorale, dar am încredere că autoritățile locale împreună cu asociațiile de părinți și elevi vor putea veni cu idei care să nu ducă la prăbușirea sistemului educațional românesc”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe contul său de Facebook.
Liderul ALDE spune că propunerile Guvernului Orban nu sunt realiste și nu pot fi implementate, fiind rodul gândirii unor persoane care lucrează doar din birou, fără să știe ce se întâmplă în realitate.
„Este adevărat că nu este o temă ușoară, dar reducerea din pix a numărului de elevi într-o clasă la mai puțin de o treime față de ce este acum e clar că nu poate fi fezabilă. De asemenea, reducerea orelor la 30 de minute cu pauze de 20 de minute între ele face pe orice părinte să-și pună întrebarea dacă merită să-și trimită copilul la școală”, a scris Călin Popescu Tăriceanu.
El a continuat precizând că în condițiile reducerii drastice a numărului de elevi dintr-o clasă, în condițiile în care jumătate dintre ei vor fi nevoiți să stea acasă, va trebuie ca sistemul de educație online să funcționeze foarte binem lucru care nu s-a întâmplat până acum.
O temă tratată electoral
Liderul ALDE se întreabbă retoric dacă Ministerul Educației are suficiente resurse pentru a dubla numărul de profesori, astfel încât o parte să susțină cursuri online, iar ceilalți să fie prezenți în clase. De asemenea, se mai întreabă Tăriceanu, va exista suficient timp pentru refacerea programelor școlare și pentru a pune pe picioare un sistem performant de educație online?
„Când este mai periculos pentru copiii noștri să se îmbolnăvească? În cele 30 de minute în care sunt la ore, supravegheați de către profesori, sau în cele 20 de minute când sunt în pauze sub o supraveghere relativă?”, se întreabă Tăriceanu.
În opinia sa, Guvernul Orban nu este interesat să rezolve problema într-un mod serios, ci doar la nivel electoral, așa cum a tratat problemele generate de coronavirus.
„De frica drobului de sare Guvernul Orban a sacrificat zeci de mii de bolnavi cronici dându-i afară din spitale sau limitându-le dreptul la tratament. Acum, dacă o să-I lăsăm, o să sacrifice milioane de elevi, părinți și profesori. De dragul unor voturi!”, a încheiat Călin Popescu Tăriceanu.