Tăriceanu vrea control mai strict pe servicii
- Andreea Udrea, consultant politic
- 15 mai 2015, 00:00
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat ieri, la întâlnirea cu CSM, că în cazul în care serviciile au depășit limitele rezonabile și necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor lor legale, „avem obligația să readucem lucrurile în legalitate, sub un mai eficient control civil și parlamentar, așa încât serviciile să fie controlate de societate și nu invers”.
Mai exact, Tăriceanu s-a referit la implicarea serviciilor în activitatea autorităților judecătorești pe trei zone: „existența ofițerilor acoperiți în interiorul autorității judecătorești, participarea directă la anchete a SRI alături de Ministerul Public și DNA până la emiterea deciziei definitive și irevocabile a instanțelor de judecată competente și detașarea unui număr relativ mare de ofițeri ai SRI la DNA și ANAF”, a spus el.
Stabilită în urmă cu câteva săptămâni, după disputa privind cazul Șova, Tăriceanu a avut o abordare diplomatică în întâlnirea cu CSM, spunând că astfel de întâlniri sunt necesare și că atât activitatea Parlamentului, cât și a autorității judecătorești trebuie îmbunătățite.
CSM cere modificarea Codului Penal
În replică, președintele CSM, Marius Tudose, a spus că sunt probleme la aplicarea Codului penal și a Codului de procedură penală și a cerut mobilizare pentru modificarea celor două acte normative.
Șeful Senatului a dorit să discute cu CSM, după disputele pe cazul Dan Șova.
„O primă problemă, reiau o solicitare mai veche, ar fi identificarea unor modalități de implicare la nivel tehnic a reprezentanților CSM în activitatea de revizuire a Constituției”, a menționat el.
El a spus că o altă problemă ar fi raționalizarea instanțelor, criticând faptul că proiectul cu desființarea unor instanțe a fost respins de Senat. „Am rămas surprins că a fost marți în Senat proiectul nostru, pe care l-am înaintat ministrului Justiției și să aflu că, într-o proporție covârșitoare, el a fost respins”, a criticat Tudose.
El a mai arătat că nu numai parlamentarii sunt nemulțumiți de codurile penale și de procedură penală, ci și CSM și a cerut urgentarea modificării lor.