Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu susține pensiile speciale pentru magistrați: „Nu sunt un lux!”
Tăriceanu susține pensiile speciale pentru magistrați: „Nu sunt un lux!”

Tăriceanu susține pensiile speciale pentru magistrați: „Nu sunt un lux!”

Pensiile speciale ale magistraților nu sunt un lux și nu trebuie tăiate dacă se dorește asigurarea independenții acestora, susține Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu se opune tăierii pensiilor speciale acordate magistraților precizând că măsura le asigură independența.

„Dacă vrem să le asigurăm independeț, dacă vrem să avem convingerea că sunt capabili să judece având deasupra capului numai și numai legea, atunci trebuie să îi plătim bine”, a arătat liderul ALDE.

Declarația lui Tăriceanu vine în contextul în care Curtea Constituțională a României urmează să se pronunțe în legătură cu proiectul legislativ privind impozitarea pensiilor speciale  în cazul mai multor categorii sociale, între care și a magistraților. Actul normativ a fost adoptat în Parlament și prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ce depășesc 7.000 lei și cu 10% a celor cuprinse între 2.000 si 7.000 lei.

Constituționalitatea acestei legi a fost contestată de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de Avocatul Poporului care au sesizat Curtea Constituțională. Pe de altă parte, mai mulți politicieni, între care se află și Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE și fost președinte al Senatului, s-au declarat împotriva adoptării acestui act normativ.

În opinia liderului ALDE, magistrații ar avea tot dreptul să beneficieze de pensii speciale, având în vedere situația specială în care se află.

„Eu văd lucrurile în felul următor. Știu că nu este popular ceea ce spun, dar o să fiu obiectiv. Magistrații reprezintă o categorie profesională aparte care au o serie de constrângeri pe perioada exercitării profesiei și care, pe lângă aceste constrângeri legate de imposibilitatea derulării altor activități, mai sunt și sub presiunea publică a exercitării mandatului cu independența necesară”, a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a menționat că atât timp cât magistrații nu pot derula, în timpul carierei profesionale alte activități menite să le asigure venituri suplimentare, este necesară asigurarea unui venit stabil și decent la pensie.

„Dacă vrem să le asigurăm independența, dacă vrem să avem convingerea că sunt capabili să judece având deasupra capului numai și numai legea, atunci trebuie să-I plătim bine”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui interviu citat de luju.ro.

Impozitarea pensiilor de serviciu. Zi de foc la CCR. Judecătorii analizează sesizarea Înaltei Curți

Violeta Alexandru, noi precizări privind creșterea alocațiilor și pensiilor

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: