Evenimentul Zilei > Politica > Sondajul care generează alertă la Cotroceni! Care este, de fapt, miza euroalegerilor. News alert
Sondajul care generează alertă la Cotroceni! Care este, de fapt, miza euroalegerilor. News alert

Sondajul care generează alertă la Cotroceni! Care este, de fapt, miza euroalegerilor. News alert

Conform unui sondaj CURS, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este în topul preferințelor bucureștenilor pentru a ocupa funcția de președinte. Acest sondaj a fost dezbătut marți seară, la Antena 3, în emisiunea Sinteza Zilei.

Invitat în emisiunea moderată de Mihai Gâdea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că alegerile europarlamentare reprezintă un indiciu parțial cu privire la ceea ce se va întâmpla în toamnă (n.r. alegerile europarlamentare). Ba mai mult, șeful Senatului  a mai punctat că rezultatul alegerilor ce vor avea loc, duminică 26 mai, nu reprezintă un motiv pentru schimbarea Executivului.

„Nu știu, nu sunt la curent. Eu am fost astăzi plecat în campanie în județul Vaslui (…), dar sigur că orice sondaj trebuie avut în vedere. Le iau în seamă pe toate, le analizăm în zilele umrătoare. Se înregistrează anumite mutații, anumite tendințe.

Rezultatele la alegerile eruoparlamentare  vor constitui un indiciu pentru ce urmează în toamnă, alegerile prezidențiale, dar numai un indiciu parțial.

Ca să fiu foarte clar: cu aceste rezultate nu putem de acum să facem o prognoză clară pentru ceea ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale. Nemaivorbind de faptul că, sigur, ele au o incidență asupra peisajului politic, dar din punct de vedere legal, constituțional, ele nu au cum să influențeze situația din Parlament”, a declarat Tăriceanu.

„Rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European nu este un argument pentru răsturnarea guvernului. Nu a existat pe parcursul acestei campanii o reală dezbatere pe temele de interes pentru Parlamentul European.

Problema de fond pe care, până la urmă, și cei din Comisia Europeană vor trebui să o recunoască, pentru că senzația mea este că ei erau la curent cu ce se întâmplă și au închis ochii, cel puțin au închis ochii, la toate aceste abuzuri din dorința de a avea niște rezultate spectaculoase.

Dar rezultatele acestea spectaculoase s-au realizat cu niște costuri care în alte țări nu ar fi acceptate. Aceste încălcări grave ale legii, ale Constituției nu ar fi acceptate în celelalte țări europene.

Până la urmă, pe termen lung, cum aceste lucruri au ieșit la suprafață, vor ieși și mai multe lucruri; și chiar și prietenii noștri europeni care astăzi se îngrijorează pentru situația din România vor trebui să vadă și ceea ce s-a întâmplat înainte și să înțeleagă că măsurile care au fost luate în ultima perioadă, de reformă a justiției, vin să îndrepte o situație care reprezenta un grav derapaj de la statul de drept.

Noi ne-am propus să obținem 4-5 europarlamentari. Eu profit de ocazie să mă adresez electoratului din România să-i cer să boicoteze referendumul pentru că el nu este un concurs de popularitate pentru președintele țării”, a mai spus șeful Senatului.