Tăriceanu: "Nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare"

Tăriceanu: "Nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că România ar trebui să înainteze Comisiei Europene un punct de vedere prin care să afirme că nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei (Deputaţilor - n.r.) pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România. Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituţiilor puterii judecătoreşti se va hotărî pentru toate ţările europene, atunci foarte bine, nu o să facem notă discordantă. Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ce priveşte România - nu discut de Bulgaria că nu e treaba mea - atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere", a declarat Tăriceanu, miercuri, la Senat, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, România a înregistrat, de la aderarea la UE, progrese în ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi ar trebui "tratată ca o ţară cu drepturi depline în Uniune".

"Mecanismul (de Cooperare şi Verificare - n.r.) se poate perpetua sine die şi eu nu sunt de acord cu astfel de atitudini. Au trecut zece ani de la aderarea României la UE. România a făcut progrese substanţiale şi remarcabile în combaterea corupţiei. Cred că nu există ţară în care demersul de combatere a corupţiei să fi fost atât de susţinut şi este în continuare susţinut, dar cred că această atitudine a Comisiei este complet nejustificată şi ea se cere a fi remediată şi România tratată ca o ţară cu drepturi depline în UE, la zece ani de la aderare", a mai spus Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană a publicat miercuri, la Bruxelles, cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind România, în care se face un bilanţ al măsurilor întreprinse de ţara noastră în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Documentul relevă că rapoartele privind MCV elaborate în 2014, 2015 şi 2016 au evidenţiat o tendinţă pozitivă şi un bilanţ care indicau progrese importante şi sporirea caracterului ireversibil al reformei, tendinţă confirmată în raportul din 2017, când se înregistrează în continuare un bilanţ solid al instituţiilor judiciare şi un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupţiei.