”De mai bine de 160 de ani românii de pe o parte și alta a Milcovului se strâng și încing hora unirii, se bucură și sărbătoresc. Apoi se așterne tăcerea.

Uităm că Unirea nu se face doar o dată pe an și nu o celebrăm doar prin discursuri. Unirea trebuie să o facem fiecare dintre noi și în fiecare zi. Așa cum, acum mai bine de 160 de ani, Brătienii mergeau în marile capitale europene – Berlin, Paris – să se lupte pentru interesele României, tot așa trebuie să facem și noi astăzi. Locul în Europa pe care Brătienii ni l-au lăsat trebuie consolidat în fiecare zi.

Unirea Principatelor nu trebuie să rămână doar pe hârtiile din Cancelarii. Ea trebuie să ajungă în lumea reală, prin autostrăzi care să facă adevărata unire, prin căi ferate rapide care să permită fluența persoanelor și mărfurilor, printr-o infrastructură care să aducă investițiile de care Moldova are atâta nevoie, la oameni care să aibă o viață mai bună.

În fiecare an vorbim despre țara pe care am moștenit-o de la înaintașii noștri, despre curajul de care au dat dovadă, despre viziunea acestora. Anul acesta vă propun să ne gândim și la țara pe care ne dorim să o avem, să o construim acum și cum vrem să arate țara pe care vrem să o lăsăm celor ce vin după noi. Eu cred că România poate să fie mai mult decât este astăzi. România poate fi o forţă a Europei. Ne trebuie doar mai mult curaj şi determinare”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.