TĂRICEANU, anunț de ULTIMĂ ORĂ. S-a întâlnit cu ambasadorii pentru cea mai IMPORTANTĂ decizie. „Autoritățile române au luat măsurile necesare”
Editura Evenimentul si Capital

TĂRICEANU, anunț de ULTIMĂ ORĂ. S-a întâlnit cu ambasadorii pentru cea mai IMPORTANTĂ decizie. „Autoritățile române au luat măsurile necesare”

Autor: | | 0 Comentarii | 4310 Vizualizari

Șeful Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a purtat o rundă de discuții pe tema cea mai fierbinte temă de discuții a momentului.

Întâlnire de ultimă oră a şefului Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, cu ambasadorii din ţările membre ale Uniunii Europene.

Tăriceanu s-a întâlnit în această dimineaţă cu diplomaţii pe care i-a invitat la o discuţie privind spaţiul Schengen, MCV, dar şi modificările aduse de majoritatea PSD – ALDE în Parlament la Codul Penal.

Președintele Senatului a făcut un anunț în acest sens și prin rețeaua de socializare Facebook, unde a distribuit un mesaj prin care detalia cursul întâlnirii. Temele principale au fost reiterarea dedicării României în ceea ce privește principiul coeziunii în interiorul Uniunii Europene, dar și grija din ce în ce mai accentuată cu privire la efectele nefaste din punct de vedere politic al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a scris Tăriceanu, joi, în jurul orei prânzului. „Astăzi i-am invitat la un mic dejun de lucru pe șefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene. Principalele teme abordate în cadrul discuţiilor au vizat aspecte privind prioritățile de pe agenda Senatului, prioritățile României în UE, preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, Construcția Europeană și rolul pe care România îl joacă în redefinirea acestui proiect.

Am subliniat că România este o țară ai cărei cetățeni au o orientare puternic pro-europeană și cu o poziționare favorabilă unei integrări mai profunde, bazate pe principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: unitate, solidaritate, convergență și tratament egal al statelor membre. Le-am transmis ambasadorilor prezenți faptul că țara noastră, alături de celelalte state membre, participă la dezbaterile curente cu privire la viitorul UE și urmărește să aducă contribuții corespunzătoare experienței, localizării ei geografice și propriilor ambiții, sperând că UE, în diferitele sale formate instituționale, le va integra în spiritul coeziunii și solidarității”, spune Tăriceanu.

Din perspectiva liderului ALDE, cel mai bun mod de a combat, la nivel european, atitudinile anti-europene este prin aducerea la cunoștința populației a diferitelor măsuri comune și, în același timp, evitarea politicilor care creează, mai degrabă decât rezolvă, clivajele existente între statele membre.

„România consideră important ca principiul coeziunii să se regăsească în toate politicile UE, cu scopul de a facilita atingerea obiectivului de dezvoltare sustenabilă și incluzivă a Europei. Pentru combaterea eficientă a mișcărilor populiste sau eurosceptice, am transmis că este nevoie de promovarea mai eficientă la nivelul cetățenilor a abordărilor agreate pe diferite tematici de interes la nivelul Instituțiilor Europene. M-am declarat împotriva acelor măsuri care ar conduce la adâncirea clivajelor existente la nivelul UE, în special între Est și Vest, făcând apel la respectarea unui principiu fundamental al Uniunii potrivit căruia toate statele membre sunt parteneri egali, în drepturi, demnitate și oportunități.

În acest context am semnalat preocuparea din ce în ce mai accentuată cu privire la MCV și riscul ca prin transformarea unui mecanism tehnic într-unul politic acesta să devină un instrument ineficient. Acest aspect ar trebui reanalizat în dialogul dintre Statele Membre și Comisie în vederea concluzionării că MCV și-a îndeplinit, în principalele sale aspecte, misiunea pentru care a fost instituit cu un larg consens politic la nivel național, în urmă cu 11 ani.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate