Drumul Victoriei Lipan chiar există! Turiștii pot face drumeții inedite pe urmele „Baltagului”
- Antonia Hendrik
- 2 iulie 2023, 12:27
Puțină lume știe că drumul parcurs de Vitoria Lipan există în realitate. Turiștii se pot încumeta într-o drumeție deoarece traseul pe care a mers personajul din romanul Baltagul există și poate fi parcurs fără probleme.
Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Baltagul a rămas în istoria literaturii românești ca fiind una dintre cele mai reușite creații literare. În roman, Mihail Sadoveanu descrie cul lux de amănunte drumul parcurs de Vitoria Lipan și lupta acesteia de a dovedi că soțul ei a fost ucis.
Drumul Victoriei Lipan chiar există în realitate
Drumul Vitoriei Lipan, cunoscut mai degrabă drept Drumul talienilor, după numele drumarilor italieni aduși de regele Carol I pentru a-l construi, leagă comunele Borca, din județul Neamț, și Mălini, din județul Suceava, prin Pasul Stânișoara.
Lungimea acestui drum, parcurs de eroina din romanul lui Sadoveanu în căutarea rămășițelor bărbatului ei, este de 55,22 km, din care 21,62 km sunt pe teritoriul județului Neamț, iar 33,6 km pe cel al județului Suceava. Cel mai înalt punct este în Pasul Stânișoara, la 1235 m, unde cumpăna apelor separă cele două județe.
Cine vrea să meargă exact pe urmele Vitoriei Lipan ar putea pleca de pe măgura Tarcăului, locul din care văduva din romanul lui Sadoveanu a pornit în căutarea bărbatului ei. Apoi Vitoria, însoțită de fiul ei Gheorghiță, a urmat cursul Bistriței, trecând prin Bicaz, Călugăreni, Farcașa, Borca, Broșteni, Crucea, Suha și Vatra Dornei.
Drumul lor a continuat spre Borca apoi spre Vatra Dornei
Din Borca, Vitoria s-a dus spre Vatra Dornei, dar s-a întors după ce-a ajuns la concluzia că omul ei a fost ucis undeva între Sabasa și Suha. De altfel, în Sabasa și-a găsit câinele în curtea unui localnic. Credinciosul Lupu îi va conduce pe stăpâni la râpa în care zăcea ciobanul mort. Satul Sabasa, punct crucial în romanul lui Sadoveanu, nu este deloc pus în valoare, deși foarte multă lume caută traseul Vitoriei.
La Vatra Dornei, locul în care Vitoria Lipan a aflat că bărbatul ei a cumpărat 300 de oi, gara este primul obiectiv care merită văzut. A fost construită odată cu linia ferată și inaugurată în anul 1902. Ulterior, în 1910, s-a construit o nouă gară, pe malul stâng al râului Dorna: Gara Vatra Dornei Băi, destinată turiștilor care soseau în stațiune. Tot pentru turiști, a fost ridicat și cazinoul, construcție care se leagă de numele împăratului Franz Joseph și care avea, inițial, sală de teatru, bibliotecă, restaurant și cofetărie.