Prima țară din lume care urmează să renunțe la plățile cash. Se va întâmpla în 2026

Prima țară din lume care urmează să renunțe la plățile cash. Se va întâmpla în 2026 Australia este țara care ar putea renunța la cash. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Australia se îndreaptă rapid în direcția unei societăți fără bani lichizi, după ce ar urma să renunțe la plata cash. Economiștii explică că această situație ar putea provoca și unele probleme la nivel național.

Australia va deveni o societate fără cash în doar doi ani. Oamenii renunță rapid la bancnotele din buzunar pentru un stil de viață mult mai comod, bazat pe plăți cu telefonul și cu cardul.

Renunțarea la plățile cash reprezintă o tendință printre locuitorii Australiei

Renunțarea la numerar este punctul culminant al unor schimbări tehnologice care au început acum mai bine de 15 ani. Atunci au fost introduse plățile cu cardul.

Ulterior a avut loc evoluția băncilor concomitent cu era telefoanelor mobile inteligente care au integrat cardurile, devenind instrumente de plată comune:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu am avut niciodată o societate fără numerar, așa că nu știm cum arată. Toate schimbările pe care le-am văzut ne-au adus într-o situație în care nu mai avem nevoie de bani cash”, a declarat specialistul financiar Sarah Wells.

Australia va deveni o societate fără cash în doar doi ani

Până în 2026, Australia va elimina numerarul

Australia a „pierdut” un miliard de dolari în numerar fizic, față de masa monetară în circulație.

Banii fizici încă există, dar tendințele stabilite de consumatori au eliminat aproape complet nevoia de bancnote și monede:

„Nu a existat o cerință pentru ca aceștia să revină în circulație. Pentru că oamenii nu mai merg să scoată bani din bancomat ori de la bănci”, a spus Sarah Wells potrivit news.com.au.

Doar 13% din tranzacțiile din Australia mai sunt efectuate cu numerar

O problemă după renunțarea la cash ar fi imposibilitatea efectuării plăților și a tranzacțiilor în cazul unei deficiențe a sistemului. Recent, o pană de mai bine de opt ore a principalului furnizor de internet de pe continent, Optus, a pus în dificultate numeroși cetățeni. Multe afaceri în derulare au fost suspendate, iar oamenii au revenit la banii cash.

Acest lucru este un semnal de alarmă pentru ca oamenii să poarte mai mulți bani cash la ei.

Sistemul de plată fără numerar este legat de rețelele de comunicații vulnerabile. Asta introduce riscul unei situații de urgență la nivel național în cazul în care o rețea trece prin probleme.

Alt risc al unei societăți preponderent fără numerar constă în oferta de bani cash disponibilă pe piață în caz de criză financiară majoră.