Legea plăților cash, modificată. Ciolacu recunoaște că a cedart la presiunea publică

Legea plăților cash, modificată. Ciolacu recunoaște că a cedart la presiunea publicăBani. Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Legea plăților cu numerar a fost pusă în transparență publică la Guvern. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se recunoaște că decizia a fost luată la presiunea societății care nu este pregătită pentru o astfel de măsură.

Legea plăților cash a fost pusă în transparență publică, de Guvern. Actul normativ, o ordonață de urgență, urmează să fie adoptat într-o viitoare ședință, zilele următoare. Documentul prevede modificarea plafoanelor privind utilizarea plăţilor cu numerar, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Nota de fundamentare arată că societatea românească nu este pregătită pentru o astfel de măsură.

Ordonanţa inițiată de guvern propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015. Cu alte cuvinte, actul normativ anulează prevederile din Legea plăților cash (nr.296/2023). Măsura se aplică atât pentru tranzacțiile persoanelor juridice cât și pentru cele derulate de persoanele fizice.

Există și două excepţii, așa cum a arătat premierul, înainte de promovarea ordonanței. Plafonul de casă va fi stabilit la 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei pe zi.

Legea plăților cash a fost modificată de Ciolacu

Guvernul și-a modificat propriile reglementări, în sensul revenirii la prevederile anterioare, din Legea nr. 70/2015. Conform notei de fundamentare, revenirea la situația anterioară se datorează presiunilor din societate. Marcel Ciolacu recunoaște că a cedat la reacțiile din spațiul public, cu privire la acest subiect.

„Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului”, se arată în nota de fundamentare.

Autorii modificărilor la legea plăților cash mai spun că percepțiile societății au fost diverse pe acest subiect. Iar în loc să explice de ce trebuie adoptată o astfel de lege și să clarificce lucrurile Guvernul a preferat să cedeze.

„Astfel, percepţiile societăţii au fost diverse, de la teama, eronată, de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunarea activităţii zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relaţiei cu furnizorii/clienţii, precum şi cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele şi taxele pentru procesarea plăţilor electronice”, precizează Executivul.

Marcel Ciolacu anulează legea plăților cash

Marcel Ciolacu renunță la Legea plăților cash. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

O măsură văzută prost de antreprenori

În nota de fundamentare se face referire la un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Repondenții s-au declarat împotiva măsurii de reducere a plafoanelor de încasări şi plăţi în numerar.

„Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns «NU»”, arată Guvernul cu privire la legea plăților cash.

Legea plăților cash, un eșec al guvernului

În concluzie, în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță, Guvernul condus de Marcel Ciolacu își recunoaște eșecul. Măsura a fost inițiată fără ca inițiatorii să o explice suficient de clar. Cu alte cuvinte, actul normativ a fost făcut pe grabă, fără să se țină cont de punctul de vedere al celor afectați.

Mai mult, așa cum se arată mai sus, deși spune că multe dintre percepțiile și îngrijorările societății sunt eronate, Guvenul nu a clarificat lucrurile. A preferat să cedeze și să-și anuleze propria reglementare. O decizie, clar, electorală, la adoptarea căreia au contat nu interesul public, cât viitoarele voturi.

„Având în vedere situaţia de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023”, anunţă Guvernul.