Țara cu doi ficuși. Explicația tăcerii de 5 zile a premierului Tudose

Țara cu doi ficuși. Explicația tăcerii de 5 zile a premierului Tudose

Marii absenți din valul de zeci, poate sute de declarații pe tema inculpării miniștrilor Rovana Plumb și Sevil Shhaideh sunt Klaus Iohannis și Mihai Tudose. La ora când scriu aceste rânduri, se împlinesc 5 zile de când dosarul deschide mai toate buletinele de știri și președintele și premierul României tac, de parcă toată tevatura s-ar consuma în curtea unui vecin cu care sunt certați.

În privința Președintelui nu pot spune că am așteptat declarația cu sufletul la gură și acum, când orele și zilele au trecut searbăde, mă plâng vouă. Declarațiile anterioare pe teme legate de Justiție sunt cunoscute și nu văd de ce le-ar schimba acum. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că Iohannis nu a scos o vorbă, deși dosarele penale ale politcienilor și politicile publice pe tema asta au fost punctul său forte, subiectele care l-au scuturat de porecla de ”Ficus” și l-au transformat într-un abil vânător de elefanți care mișună prin încăperi. 

Cele 5 zile scurse în van, din punctul de vedere al acumulării de puncte politice, sunt atipice pentru președinte. Unde a dispărut Președintele care spunea că nu acceptă în Guvern oameni cu probleme penale? De data asta pare mai precaut, rezervat, așteptând parcă să mai acumuleze informații.

Marele „tăcut” al scandalului este, totuși, Mihai Tudose. De la el erau de așteptat declarații despre situația a doi demnitari din subordinea sa. Când au avut loc perchezițiile legate de dosarul în care se cere încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Viorel Ilie, Tudose măcar a spus ”așteptăm concluziile”. Acum, nimic. Dacă pe multe alte teme, premierul sună în studiouri, cerând să intre în direct să își spună părerea, acum a lăsat să curgă declarațiile și scenariile.

Au apărut, normal, speculațiile. Prima a fost că și-ar fi dorit demiterea lui Plumb și Shhaideh, dar că valul de proteste din PSD pe tema anchetării unei hotărâri de guvern l-a privat de împlinirea acestei „dorințe”. Totuși, surse de la ședința de luni a PSD, în care s-a hotărât declanșarea conflictului pe față cu DNA, Mihai Tudose nu a protestat legat de această atitudine, ci a fost de acord cu ea. De remarcat este însă că, după ședință, a plecat ferit de ochii presei, nefăcând nicio declarație.

A doua speculație ar fi legată de încercarea lui Mihai Tudose de a-și conserva capitalul de imagine câștigat în ultimele luni. Cel mai recent sondaj Sociopol îl „contabilizează” pe Tudose cu o cotă de încredere de 22%, între Liviu Dragnea, 23%, și Călin Popescu Tăriceanu, 21%. Problema acestei cote de încredere este că, în opinia mea, electoratul pe care îl împart Dragnea, Tudose sau Tăriceanu nu este empatic la problemele care țin de Justiție și o declarație nu ar fi schimbat foarte mult – poate chiar deloc – clasamentul.

A treia speculație este legată de știrile care au apărut în cursul zilei de marți. La ședința PSD s-a decis sesizarea Curții Constituționale privind un conflict juridic între DNA și Guvern. Nu o mai poate face președintele Senatului, ca în cazul anchetei privind OUG 13, pentru că hotărârile de guvern luate acum la puricat nu ajung la Parlament. S-a decis ca sesizarea să fie făcută de ministrul Justiției, dar cel care trebuie să și-o însușească este șeful Guvernului.

Sursele Evenimentului Zilei spun că, dacă până atunci premierul a fost de acord cu păstrarea miniștrilor în echipă și cu continuarea activității, la acest subiect... a tăcut. Adevărul că e decizia care face diferența în ceea ce îl privește, fiind vorba de o acțiune care îl aruncă în luptă, sculându-l de pe scaunul de spectator al bătăliei colegilor săi.

Rămâne să vedem dacă va accepta să sesizeze CCR și atunci, vorba din bătrâni, „o mie de vorbe nu fac ban” sau dacă nu va face sesizarea și va lăsa altora „onoarea” de a lupta pentru „cauză”, considerând că face destul necerând demisia celor doi miniștri.

În cazul ultimei variante, speculațiile privind un conflict cu Liviu Dragnea devin certitudini și tind să cred că Mihai Tudose nu se consideră pregătit pentru o asemenea luptă. Chiar având ca aliați vremelnici DNA și un președinte tăcut.