Evenimentul Zilei > International > Țara din UE în care hotelurile, țigările și alcoolul sunt cele mai ieftine. România se află pe locul II
Țara din UE în care hotelurile, țigările și alcoolul sunt cele mai ieftine. România se află pe locul II

Țara din UE în care hotelurile, țigările și alcoolul sunt cele mai ieftine. România se află pe locul II

Serviciile de restaurant și hotel, precum și țigările și alcoolul, sunt cele mai ieftine în Bulgaria din întreaga UE, după cum arată datele Eurostat pentru 2020.

În sectorul restaurantelor și hotelurilor, prețurile sunt de trei ori mai mari în cea mai scumpă țară comparativ cu cea mai ieftină. Cele mai mici – cu 46% față de media din UE – sunt în Bulgaria, urmată de România (53%) și Ungaria (56%). Cele mai mari – cu până la 154% din prețul mediu – sunt în Danemarca, urmată de Suedia (138%) și Finlanda (131%).

În cazul alcoolului și produselor din tutun, diferența se datorează în principal țintei fiscale diferite. Cele mai scăzute niveluri se înregistrează în Bulgaria, unde reprezintă 61% din media din UE, iar cele mai mari sunt prețurile în Irlanda – 187%. Alimentele și băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România – 66% din media UE și cele mai mari în Danemarca, cu 129%.

Există diferențe mai mici de preț la haine, acestea variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca. În ceea ce privește autoturismele personale, diferențele dintre țări sunt, de asemenea, mici. Nivelul în Polonia este de 80% din medie și ajunge la 137% în Danemarca.

Prețurile variază cel mai puțin pentru electrocasnice de larg consum – de la 87% în Polonia la 112% în Olanda și Malta.

Prețurile pentru bunurile și serviciile de larg consum variază foarte mult între țările cu cele mai scăzute și cele mai ridicate prețuri, în anul 2020. În ansamblu, Danemarca este țara cu cele mai mari prețuri din UE, unde acestea sunt cu 41% mai mari decât media UE. Urmează Irlanda și Luxemburg (136%), Suedia (130%) și Finlanda (126%). Cele mai scăzute niveluri de preț sunt în România (55%), Bulgaria (56%) și Polonia (58%).