Editura Evenimentul si Capital

La țară, „cornul și laptele” hrănește familii întregi

Autor: | | 0 Comentarii | 537 Vizualizari

Dacă Uniunea Europeană consideră abandonul școlar o problemă gravă a societății, având ca țintă reducerea acestuia sub 10% până în 2020, autoritățile din România par să nu fie impresionate de fenomen. Programul național „Cornul și Laptele” face parte tocmai din pachetul de măsuri privind reducerea abandonului școlar în țară, pentru că, în momentul de față, statisticile arată că peste 19% dintre elevi renunță la școală.

Constatăm cu tristețe că acest program nu este încă implementat în 11 județe din România – Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Mehedinţi, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vâlcea – iar principalii responsabili cu privire la aplicarea acestuia sunt Consiliile Județene. Este penibil cum elevilor le sunt puse astfel de piedici, iar în loc ca autoritățile să contribuie la combaterea abandonului școlar, se pare că acestea ajută la creșterea acestuia. Din informațiile pe care le avem, în unele zone din țară se va începe distribuirea acestui program abia după 10 ianuarie 2019”, a declarat pentru EVZ Petru Apostoaia, președintele Consiliului Națíonal al elevilor (CNE).

La țară, „cornul și laptele” hrănește și restul familiei

În mediul rural, elevilor care provin din medii defavorizate programul „Cornul și Laptele” le este foarte util. Mai ales că aceștia iau ce mai rămâne și pentru frații lor de acasă sau familie. Am vrut să obținem un punct de vedere al responsabililor cu aplicarea programului, dar niciun președinte de consiliu din cele 11 județe nu a fost de găsit. Singurul care ne-a răspuns a fost vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga Palaz, care ne-a comunicat că problema ridicată nu este de competența domniei sale.

Deși este ilegal, fondul școlii încă funcționează

De asemenea, Consiliul Elevilor atrage atenția cu privire încă la metoda comunistă interzisă prin lege și anume fondul școlii. „Încă se strânge fondul școlii, sub diverse metode. De obicei, Asociația de Părinți recurge la astfel de practici. Dacă învățământul este gratuit, de ce trebuie ca aceștia să cumpere cretă, să renoveze săli de clasă? Copiii ai căror părinți refuză să contribuie prin „donație” la acest fond, sunt stigamtizați de către colegi”, a declarat, pentru EVZ, Petru Apostoaie.

Învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, numai că în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor.

Fosta iubita a lui Gheorghe Turda, dezvaluiri in premiera: M-au jignit! Prefer linistea!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI