Franța va reintroduce masca de protecție sanitară în spațiile aglomerate în contextul noului val de Covid-19. Momentan, aceasta este doar o recomandare din partea autorităților sanitare care solicită francezilor să se protejeze în spațiile aglomerate.
Ministrul Sănătăţii din Franța, Brigitte Bourguignon, a cerut cetățenilor să poarte din nou mască de protecție în anumite spații publice aglomerate. Ea a motivat această recomandare în contextul noului val de Covid-19 cu care se confruntă țara. Oficialul de la Paris a precizat că purtarea măștii de protecție sanitară nu trebuie să fie obligatorie, însă le-a cerut să dea dovadă de spirit civic.
„Nu spun că măsura ar trebui să fie obligatorie, dar le cer francezilor să poarte masca sanitară în transportul public”, a declarat Brigitte Bourguignon pentru RTL.
Ministrul Sănătății a precizat că o astfel de atitudine reprezintă „o datorie civică” a fiecărui cetățean în contextul noului val al pandemiei. Potrivit spuselor sale, masca sanitară ar trebui să fie purtată din nou şi în alte spaţii închise, precum la locul de muncă şi în magazine.
„Nu doar că recomand această măsură, dar chiar o cer”, a mai spus Brigitte Bourguignon.
Solicitarea ministrului sănătății de la Paris vine în contextul în care franța a raportat 17.601 cazuri de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț zilnic înregistrat după data de 18 aprilie, după cum scrie Reuters, iar acest lucru stârnește îngrijorare în rândul autorităților.
Europa a intrat într-un nou val COVID-19
În urmă cu câteva zile, coordonatorul campaniei de vaccinare din Franţa, Alain Fischer, a confirmat că această ţară se află în mijlocul unui nou val de cazuri de Covid-19, la fel ca alte ţări europene. El a precizat că este nevoie de reintroducerea obligativităţii măştii sanitare în transportul public.
Numărul noilor infectări a crescut constant de la sfârşitul lunii mai în Franţa, iar incidenţa medie a cazurilor zilnice noi, calculată la şapte zile, a înregistrat o creştere de peste patru ori în raport cu media de 17.705 de cazuri din 27 mai pentru a ajunge luni, 27 iunie, la 71.018 de cazuri. Totuşi, acest total este de cinci ori mai mic decât media de 366.179 de cazuri înregistrate la începutul anului 2022.
De altfel, întreaga Europă se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, care poate fi explicat în mare parte prin „evadarea imunitară” a noilor variante virale. Acestea dețin o mare capacitate de a evita protecţia indusă prin vaccinare şi prin infectări precedente, informează AFP. Cauza constă în relaxarea „gesturilor-barieră”, precum şi în scăderea imunităţii în rândul populaţiei. Se ştie de acum că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.