Update. Arestat în Franța, prințul Paul de România ar fi putut să se agațe de un colac de salvare. Cum ar fi scăpat de închisoarea din țară

Update. Arestat în Franța, prințul Paul de România ar fi putut să se agațe de un colac de salvare. Cum ar fi scăpat de închisoarea din țarăSursa foto: Arhiva EVZ

Paradoxal, deși este născut chiar în capitala Franței, la Paris, prințul Paul de România nu este cetățean al Hexagonului, conform autorităților din țara noastră. Dacă ar fi deținut cetățenie, extrădarea sa ar fi fost aproape imposibilă.

Update: Prințul Paul de România va rămâne în arestul Poliției franceze.

Știre inițială: Prințul Paul de România (73 de ani) a fost prins în Franța, de autoritățile din Hexagon, în timp ce se afla la o cafenea. Fusese dat în urmărire în luna decembrie a anului 2020, pentru că părăsise țara imediat după ce se alesese cu o condamnare definitivă a 3 ani și 4 luni de închisoare, în dosarul „Ferma Băneasa”.

Prințul Paul de România nu deține cetățenia franceză. Cum vor decurge procedurile de extrădare?

În momentul în care a fost reținut în Franța, Paul de România avea asupra sa un pașaport britanic. Recunoscut de instanța supremă din România ca fiind nepot al regelui Carol al II -lea, dar nerecunoscut de Casa Regală a României ca succesor al tronului, Paul al României a fost condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. El deține cetățenie română și britanică.

Paul de România s-a născut în anul 1948, la Paris, dar nu deține cetățenie franceză. În acest caz, extrădarea în România ar fi mai simplă. Dacă era cetățean francez, revenirea în grija autorităților din țara noastră ar fi fost imposibilă.

Franța, la fel ca multe alte țări își protejează cetățenii când vine vorba despre extrădare

În principiu, Franța refuză să își extrădeze proprii cetățeni. Articolul 696-2 din CCP stipulează că Franța poate extrăda „orice persoană care nu are cetățenia franceză”. Atunci când extrădarea se bazează pe dreptul intern francez, interdicția privind naționalitatea este obligatorie.

În asemenea situații nu este vorba doar de o politică internă a Franțe. Multe alte țări nu ar extrăda niciodată un cetățean al lor. Nici Franța, nici Germania sau Austria, de exemplu. Dar aceste țări au jurisdicție pentru a judeca infracțiunile comise de un cetățean al lor în timp ce se afla în străinătate. Prin urmare, în cazul în care cazul este grav, suspectul poate fi condamnat și pedepsit și își va ispăși pedeapsa în Franța.