Avertismentul specialiştilor pentru toţi românii! Masca de protecție joacă un rol important. Nu trebuie interzisă

Avertismentul specialiştilor pentru toţi românii! Masca de protecție joacă un rol important. Nu trebuie interzisă Sursa: EVZ

Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că acesta ar putea să fie ultimul val de COVID-19, dar asta nu înseamnă că trebuie să neglijăm restricțiile. Mai mult, Oancea spune că renunţarea la obligativitatea purtării măştii pe stradă este o greşeală în acest moment.

Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat la emisiunea Talk News de la Profit TV, că sunt șanse mari ca pandemia să dispară, dar masca de protecție joacă încă un rol important. Acesta a mărturisit că România trebuie să învețe să trăiască cu virusul, dar a lăsat de înțeles că situația începe să arate decent.

Medicul a precizat că există paturi disponibile la ATI, ceea ce înseamnă că sunt mai puțini infectați în stare gravă. Acesta a mai anunțat că vaccinul îți poate salva viața.

”Acest val, deşi este pe pantă descendentă, încă nu a trecut. Există riscul, dacă nu ne protejăm noi înşine, în primul rând, ca în loc de o săptămână două, să dureze mai mult. Noi recomandăm purtarea măştii în spaţii închise, în zonele aglomerate”, a spus Oancea, precizând că ”în mediul deschis, dacă e foarte puţînă lume, se va renunţa, încet, încet, la această măsură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura CCR a fost luată prea devreme

Cristian Oancea a vorbit și despre decizia CCR privind neconstituţionalitatea OUG privind masca de protecţie în spaţiile publice. Medicul a declarat că ”această măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”.

Sursa: Andrey Metelev | Dreamstime.com

Totul a pornit după ce Curtea Constituţională a constatat că OUG 192/2020, care reglementează obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise, este neconstituţională.

Medicul a transmis că ”mai trebuie să avem răbdare puţin, să purtăm masca şi să ne protejăm, pentru că ne protejăm viaţa nolastră, şi sperăm să avem o vară liniştită şi toamnă la fel”.

”Cumva, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el. Avem acum şi medicină curativă şi medicină preventivă avem şi vaccinurile şi aceşti anticorpi care reuşesc să prevină formele severe. Trebuie să repornim şi economia şi turismul şi şcolile. Nu putem să stăm închişi în casă până dispare virusul, pentru că virusul nu o să dispară, o să mai auzim de el mulţi ani de acum încolo, dar aceste valuri pandemice, sperăm că acesta să fie ultimul (val, nr)”, a explicat medicul.

A mai precizat: ”Tulpini o să mai fie, şi mutaţii, dar conform duratei de viaţă a virsului, noi credem că în aceşti doi ani a dovedit suficient, la fel cu virusul gripal”.