Ţara care îl sfidează pe Vladimir Putin! S-au pregătit deja de război. Cum va fi apărată populația

Sursa foto. Wikipedia

Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un război cu Rusia. Pe lângă armata foarte bine pregătită, autoritățile din această țară au construit și o rețea de buncăre foarte bine dotate pentru adăpostirea populației. Finlanda care și-a anunțat oficial intenția de a adera la NATO, a fost amenințată de Rusia cu represiuni.

În vreme ce majoritatea statelor occidentale iau în considerare abia acum, după invazia Ucrainei, posibilitatea unui război cu Rusia, Finlanda se pregătește de zeci de ani. Cu atât mai mult cu cât, țara scandinavă are o astfel de experiență, a unui război cu Rusia, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Chiar dacă este o țară neutră, iar Rusia i-a garantat independența, Finlanda nu pune mare preț pe asigurările primite de la Moscova. După experiența pe care a trăit-o în Războiul de Iarnă, din 1939, Finlanda se pregătește în permanență pentru o nouă confruntare cu Rusia.

Finlanda vrea să devină membră Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens, au anunţat, duminică, 15 mai, preşedintele şi premierul acestei ţări nordice. Decizia este o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, după cum informează agenţiile de presă internaţionale.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în timpul unei conferinţe de presă.

În prezent, țara are tot ce îi trebuie pentru a-și proteja populația, în cazul unui potențial atac rusesc. Este pregătită să facă față inclusiv rachetelor nucleare, în cazul în care va fi atacată. Aceasta deoarece, în timp, de-a lungul anilor și-a construit, sute de buncăre, care au suficient spațiu și care sunt dotate cu cele necesare unei situații de criză. Aici pot fi adăpostiți toți locuitorii din Helsinki, de exemplu, după cum scrie Daily Mirror, citat de publicația Infoactual.ro.

Finlanda nu se sperie de amenințările Rusiei. Sute de buncăre amenajate în stâncă

În Helsinki sunt sute de buncăre camuflate, greu de identificat cu ochiul liber. Acestea au suficient spațiu, cât să poată adăposti pe toată lumea din oraș. Pe o rază de aproximativ 200 de mile sunt construite în jur de 500 de buncăre subterane, săpate în rocă de granit dur. Aici se pot adăposti numeroși civili.

Buncărele trec neobservat în oraș, puțini fiind cei care le cunosc locația exacta. Cei mai mulți trecători, nici măcar nu le observă. Văd doar „o colibă” de metal ponosită, cu ferestre de sticlă crăpate, „mâzgălite” cu graffiti. Aceasta este descrierea pe care un jurnalist britanic, a făcut-o unuia dintre aceste buncăre, situat într-un cartier plin de verdeață. Pare o ruină care strică imaginea de ansamblu a locației, după cum relatează publicația citată.

Sursa foto. Infoactual

Un sistem de uși grele protejează oamenii din interior

Odată ce ușa metalică grea, ruginită de vreme, este deschisă, iar vizitatorul pătrunde în interior se deschide o altă lume. După ce parcurg mai multe trepte abrupte, la o adâncime de 25 de metri vizitatorii dau într-un tunel lung și înclinat, săpat în stâncă solidă. Depășind ușă după ușă, construite special să reziste în cazul unor explozii, chiar și nucleare, sau la atacuri cu substanțe chimice sau biologice, se ajunge într-o locație destinată adăpostirii oamenilor.

„Această ușă poate suporta o explozie de până la șase bari presiune, așa că nici măcar o bombă nucleară nu o va sparge, în timp ce a doua ușă este rezistență la gaz și orice acțiune chimică. Pot fi aruncate și bombe deasupra și totuși copiii să se joace fericiți, aici, jos”, explică ghidul acestei incursiuni în lumea subpământeană, instructorul de pregătire în urgențe, Opettaja Varautumisen.

Locuri pentru toți locuitorii orașului Helsinki

Adăposturile sunt amenajate astfel încât să găzduiască pe toți cei 630 de mii de locuitori ai orașului Helsinki. Dar, totodată, mai rămâne suficient spațiu și pentru alte câteva mii de oameni aflați în trecere prin oraș.

Pereții camerelor și holurilor, sunt toți culoarea alb imaculat și par a fi proaspăt văruiți. Aici există un sistem complex de filtrare a aerului, care poate bloca particulele radioactive, dar și alte substanțe nocive. În dotare sunt detectoare de gaz, atât deasupra, cât și sub pământ, care monitorizează în mod constant nivelurile de toxicitate. În buncăre se găsesc provizii de apă și alimente pregătite din timp.

Sursa foto. Infoactual

Buncărele sunt pregătite pentru un conflict

În acest spațiu a fost amenajat un sistem de alimentare cu energie electrică care va intra în funcțiune în cazul în care alimentarea din rețeaua obișninuită va fi scoasă din funcțiune. Buncărele au întotdeauna hrană și apă potabilă, pentru a găzdui oamenii continuu, până la 14 zile, scrie Daily Mirror. În depozitele special amenajate există tot ce este nevoie, de la paturi și lenjerie, cabine de toaletă. Toate acestea pot fi amenajate în câteva ore de lucrătorii de la protecția civilă, în caz de urgență.

De altfel, pe timp de pace, echipe de voluntari fac stagii de pregătire, aici, pentru a fi gata să ofere primul ajutor oamenilor.

„Ca țară neutră, am avut întotdeauna nevoie să ne protejăm și asta facem în continuare. Buncărele subterane au cafenele, terenuri de sport, parcări și mii de paturi supraetajate. Primul buncăr a fost construit în 1960”, a explicat Anna Lehtiranta, șef de comunicare de la Departamentul de Urgență din Helsinki.

Locațiile au capacități diferite, unele putând adăposti oameni chiar și pentru perioade mai lungi, de luni de zile.