Țânțarul comun, tot mai rezistent la insecticide. Vulnerabilitate crescută la West Nile
- Andra Puiu
- 22 august 2023, 10:18
Țânțarul comun prezent în Europa a început să fie tot mai rezistent la insecticide. Un studiu realizat recent a arătat că vulnerabilitatea la virusul West Nile va fi din ce în ce mai mare. INSP are o serie de recomandări pentru români.
Țânțarul comun din Europa (Culex Pipiens) a început să aibă o rezistență puternică la insecticide. Un studiu recent realizat de Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG) arată că acest lucru are consecințe aspre asupra sănătății. Lupta împotriva răspândirii febrei Wst Nile va fi din ce în ce mai dificilă.
Mai multe ţări mediteraneene au semnalat deja cazuri similare de rezistenţă la ţânţari. În acest context, cercetătorii de la ITG au vrut să verifice aceste suspiciuni. Cercetările au confirmat rezistenţa la o serie de insecticide comune, inclusiv permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT.
Ţânţarii folosiţi de ITG au fost expuşi la aceste insecticide timp de 24 de ore şi mai puţin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp. Acest studiu este o veste proastă pentru sănătate la nivel global. Înțepăturile acestor insecte pot răspândi mai multe boli la oameni.
Țânțarul comun este tot mai periculos
„În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, se precizează în studiul realizat în Belgia.
Cercetătorii de la ITG studiază acum măsuri alternative de combatere. Sunt luate în calcul inclusiv controlul biologic şi inteligenţa artificială. Cazurile de febră West Nile s-au înmulţit în Europa în ultimii ani.
Virusul afectează, în principal, păsările și caii, dar au fost confirmate mai multe cazuri și la oameni. Puțini dintre cei infectați au simptome asemănătoare gripei. În cazuri rare, virusul poate duce la deces, potrivit The Brussels Times.
Trei români au murit de West Nile în acest an
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) din România a anunțat, săptămâna trecută, că au fost înregistrate șapte cazuri confirmate și unul probabil de infecție cu virusul West Nile doar în perioada 6 iunie-17 august 2023. În plus, trei dintre cele șapte persoane confirmate au murit. Decesele au fost înregistrate în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Dolj.
Trei dintre cazurile de infecţie cu West Nile s-au înregistrat în grupa de vârstă 50-59 de ani, patru în grupa de vârstă 60-69 de ani, iar un singur caz în grupa 70-79. Din totalul de opt cazuri, în cinci au fost confirmați bărbați și restul de trei au fost femei. Patru cazuri au fost înregistrate în mediul urban și patru în mediul rural.
În ceea ce privește unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: în Bucureşti au fost confirmate două cazuri şi în judeţele: Dolj - două cazuri, Ilfov - două cazuri, Satu Mare - un caz şi Galaţi - un caz.
Sfaturi pentru populație
INSP le recomandă românilor să evite expunerea la ţânţari și să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. De asemenea, este indicat să folosim substanţe chimice repelente pentru ţânţari. Românii trebuie să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, prin plase de protecţie la ferestre.
De asemenea, este important să fie asigurată desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei. INSP recomandă îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.