Talibanii defilează cu arme la trei ani după retragerea americanilor din Afganistan

Talibanii defilează cu arme la trei ani după retragerea americanilor din Afganistan Sursa: Arhiva EVZ

Membri ai talibanilor au comemorat miercuri cea de-a treia aniversare a retragerii haotice a americanilor din Afganistan, defilând printr-o fostă bază aeriană americană cu arme și vehicule abandonate.

Aerodromul Bagram a fost cândva centrul războiului american de destrămare a talibanilor și de urmărire a militanților Al-Qaeda responsabili de atentatele din 11 septembrie 2001.

Soldați în uniformă mărșăluiau cu mitraliere, iar o formație de motocicliști purta steagul taliban. Camionete înțesate cu bărbați de toate vârstele au străbătut străzile din Kabul pentru a sărbători preluarea puterii.

Membrii cabinetului taliban au lăudat realizări precum consolidarea legii islamice și instituirea unui sistem militar care ar fi asigurat „pacea și securitatea”. „Talibanii ne scot în față victoria asupra noastră”, a declarat Bill Roggio, veteran al armatei americane, pentru Fox News Digital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Roggio, senior fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor și editor al Long War Journal al acesteia, a calificat parada drept o dovadă a eșecului SUA în Afganistan.

„Efortul administrației Biden de a ieși rapid din Afganistan a dus la faptul că talibanii au un arsenal furnizat de americani”, a declarat Roggio.

Talibanii și decizia lui Biden

Decizia lui Biden de a retrage trupele din Afganistan s-a confruntat cu o reacție generală la nivel mondial, după ce insurgenții talibani au recucerit țara în câteva zile, la 15 august 2021, la 20 de ani de la înlăturarea lor de către forțele conduse de SUA. Cu doar o lună înainte, Biden le spusese americanilor că probabilitatea unei preluări a puterii de către talibani era „foarte puțin probabilă”.

Evacuarea militară, care a necesitat mii de trupe americane suplimentare pe teren și o cooperare semnificativă din partea talibanilor pentru a fi finalizată, s-a încheiat cu o zi înainte de termenul limită, la 30 august 2021, lăsând în urmă sute de cetățeni americani și mii de aliați afgani, în ciuda promisiunii președintelui Biden de a-i „scoate pe toți”.

La 26 august 2021, în timpul evacuării în masă a militarilor americani de la aeroportul din Kabul, atentatori sinucigași au ucis 183 de persoane, inclusiv 13 membri ai serviciilor americane. SUA au ripostat prin lansarea a două atacuri cu drone împotriva unor presupuși teroriști ISIS-K, dintre care unul a sfârșit prin a ucide 10 civili afgani, inclusiv șapte copii.

Împotriva lumiii

Discursurile talibanilor s-au adresat unui public internațional, îndemnând Occidentul să interacționeze și să coopereze cu conducătorii țării.

În prezent, nicio țară nu îi recunoaște pe talibani drept guvernul legitim al Afganistanului. „Emiratul Islamic a eliminat diferențele interne și a extins sfera unității și cooperării în țară”, a declarat miercuri viceprim-ministrul Maulvi Abdul Kabir, folosind termenul folosit de talibani pentru a-și descrie guvernul. „Nimănui nu i se va permite să intervină în afacerile interne, iar solul afgan nu va fi folosit împotriva niciunei țări”.

Roggio a respins această ultimă afirmație ca fiind absurdă, observând că talibanii au mințit în mod constant cu privire la faptul că nu permit ca solul lor să fie folosit pentru activități teroriste împotriva altor țări.

„Au mințit despre asta înainte de 11 septembrie. Au mințit în această privință în timp ce SUA se aflau în Afganistan. Ei au adăpostit Al-Qaeda și alte grupări pe care le susțin și în prezent”, a declarat Roggio.

„Ceea ce îi cred este dorința lor de a menține controlul în Afganistan, de a-și impune voința, de a impune Sharia poporului său”, a spus el. „Nu te poți îndoi de ei în această privință”.

Roggio a spus că defilarea talibanilor de miercuri a fost în primul rând de fațadă, dar a demonstrat totuși capacitățile grupului terorist.

Revista presei