Tafelspitz, rasol de vită cu legume în variantă vieneză. Rețeta pas cu pas
- Ramona Rotaru
- 20 martie 2023, 08:59
Tafelspitz este o rețetă vietnameză de rasol de legume, servită cu sosuri asortate. Rețeta este una destul de simplă, iar dacă urmezi pașii o să obții un preparat delicios. Timpul total de preparare este destul de lung, asta pentru că trebuie să fiarbă bine carnea, iar ingredientele prezentate mai jos sunt pentru două porții.
Tafelspitz este un preparat vienez destul de întâlnit în zona Banatului. Se spune că acest fel de mâncare a fost preferatul împăratului Franz Josef. Denumirea preparatului se referă la un mușchi anume din carcasa de vită, care face parte din gluteobiceps. Acest mușchi este situat la îmbinarea dintre coadă și oasele bazinului. Tafelspitz poate fi preparat din acest mușchi, dar și din rasol de vită.
Preparatul se servește deseori la mesele de duminică, după supa limpede cu tăiței fini sau cu găluște de griș. Tafelspitz se servește fierbinte, alături de cartofi și morcovi fierți în supă, exact cât trebuie ca să fie fragezi, dar nu răsfierți. Unul dintre sosurile care se servește alături de acest preparat este cel din măr și hrean. De asemenea, se poate servi cu sos de vișine sau cel pe bază de bechamel cu muștar și cepșoară tocată fin.
Rețeta de Tafelspitz, rasol de vită cu legume în stil vienez
Ingrediente pentru supă:
- 2 bucăți de rasol de vită în greutate de 300-350 gr/bucată (sau mușchiul gluteobiceps, dacă aveți de unde să-l procurați)
- 150 de grame de ceapă (1 ceapă mare)
- 2 morcovi mari (250-300 de grame)
- 80 de grame de țelină – rădăcină
- 1 fir de pătrunjel – rădăcină (150 de grame)
- ½ de legătură de pătrunjel verde
- 1 lingură rasă de sare
- 3 litri de apă
- opțional: 5-6 boabe de piper, 2 foi de dafin.
Legume pentru garnitură:
- 300 de grame de morcovi
- 300 de grame de cartofi
- pătrunjel verde tocat
Ingrediente pentru sos de măr cu hrean: 1-2 mere acrișoare, 1-2 linguri de hrean proaspăt ras (sau după gust), 1 linguriță de miere de albine, zeama de la ½ de lămâie, sare după gust. Se mai poate servi și cu sos de mărar sau de vișine.
Curățăm și spălăm legumele și pregătim carnea de vită. Le punem pe toate într-o oală pentru fiert și adăugăm și câteva fire de pătrunjel. Punem aproximativ 3 litri de apă rece, cât să acopere ingredientele, dacă gătim în oala cu presiune sau în multicooker. În caz contrar, puneți mai mult, pentru că ea se va evapora la fierbere. Adăugăm sare, boabele de piper și frunzele de dafin, punem capacul și dăm oala pe foc. Lăsăm oala pe foc până când carnea se desprinde de pe oase, în cazul în care ați folosit rasol. Dacă pregătim rețeta cu mușchi de vită, acesta trebuie să fie fraged.
Cât timp fierbe rasolul, țineți morcovii și cartofii curățați pentru garnitură în apă rece. În acest mod o să preveniți oxidarea cartofilor, plus să se va mai elimina din amidon.
După ce a fiert carnea, o scoatem și o punem pe un platou. Legumele nu se folosesc drept garnitură pentru că sunt prea fierte. Peste carne punem un polonic de supă, apoi înfoliem platoul pentru a se menține cald.
Cum pregătim sosul de măr cu hrean
Acum putem trece la următorul pas al rețetei. Punem legumele pentru garnitură la fiert în supa rămasă de la rasol. Cartofii îi tăiați cuburi, de dimensiuni aproape egale, iar morcovii rondele.
Cât timp legumele fierb, ne ocupăm de susul rece. Mai întâi, se stoarce bine ½ de lămâie. Se curăță mere și se dau prin răzătoarea fină, să aibă o textură asemănătoare cu un piure. Adăugăm zeama de lămâie peste ele și amestecăm. Hreanul se curăță și se rade fin și se pune peste măr. Amestecăm totul, apoi adăugăm sare și miere după gust. Sosul trebuie să fie echilibrat de acru-sărat-dulce iar iuțeala după gustul fiecăruia.
După ce legumele au fiert, le punem pe platou lângă carne. Peste ele punem pătrunjel tocat și Tafelspitz poate fi servit alături de sosul preparat și de celelalte două amintite mai sus.