Taci sau pune-ți mască! Descoperirea enervantă a cercetătorilor despre coronavirus
- Ionel Sclavone
- 14 mai 2020, 15:31
Când vorbim, răspândim în aer particule contaminate cu noul coronavirus care rezistă mai mult de opt minute.
Așa se explică de ce virusul se are o capacitate atât de mare de contagiune, susțin specialiștii care au făcut cercetări pe această temă.
Cercetătorii din cadrul mai multor institute de sănătate publică din Statele Unite au arătat că atunci când vorbim tare, timp de un minut, răspândim în aer peste 1.000 de particule care conțin coronavirus, relatează CNN, citat de Digi24.
Conform unui studiu publicat în jurnalul științific PNAS, acestea rămân în aer peste opt minute, timp suficient să fie inhalate de o persoană sănătoasă și să se infecteze.
Pentru acest experiment, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele „Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu închis. Fraza a fost aleasă, special pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul „healthy”, generează picături de salivă .
Ulterior, oamenii de știință au observat ce se întâmplă cu aceste particule în aer, iar rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat în aer, însă au rămas prezente peste opt minute.